29/09/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 - 16:02

Γεύμα Μητσοτάκη με Ζάεφ και συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις

Ο πρωθυπουργός τα είπε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, που είχε συνάντηση και με Σακελλαροπούλου

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9) παρέθεσε γεύμα στον ομόλογό του.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν το σύνολο των διμερών σχέσεων, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν κυρίως η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκε και η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, με τον Ζ. Ζάεφ να επαναλαμβάνει τη δέσμευση για την ανάγκη «καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στην αρχή της συζήτησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι «οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν εισέλθει σε νέα εποχή».

Η πρώτη πολίτης της χώρας υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη σημασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της, με στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο κρατών, ενώ αναφέρθηκε στη σταθερή εκ μέρους της Ελλάδας υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την ένταξη νέου μέλους στην Ε.Ε. και με βάση τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία και τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει τους καρπούς της, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται σε όλους τους τομείς. Επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας της Βόρειας Μακεδονίας με τον στρατηγικό της εταίρο, την Ελλάδα, με την οποία τη συνδέουν δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας και την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Αν και η κατάσταση δείχνει να παρουσιάζει βελτίωση», είπε η Κ. Σακελλαροπούλου, «η Ε.Ε. και οι χώρες της περιοχής πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι η βία δεν παράγει δίκαιο και ότι η ευημερία των λαών βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας». Απαντώντας, ο Ζ. Ζάεφ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη φίλη Βόρεια Μακεδονία.

Μοιραστείτε το: