29/09/2020
Κόσμος | Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 20:16

Το 14% των εθελοντών για το εμβόλιο Sputnik-V νιώθει αδυναμία και μυικούς πόνους

Αυτό είπε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα για την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος κατά του κορωνοϊού, αλλά το χαρακτήρισε ασφαλές

Παρενέργειες έχει βγάλει στο 14% των εθελοντών το εμβόλιο Sputnik-V για τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη (15/9) ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, λέγοντας σχετικά: «Περισσότεροι από 300 εμβολιασθέντες (εθελοντές), δηλαδή περίπου το 14%, δηλώνουν ότι νιώθουν αδυναμία, μυικούς πόνους στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και σε σπάνιες περιπτώσεις ανεβάζουν πυρετό.

Όλα αυτά περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης, είναι οι προβλεπόμενες παρενέργειες. Κατά κανόνα διαρκούν μια, μιάμιση ημέρα».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία που διαθέτουμε βάσει αυτής της πλατφόρμας είναι πάρα πολλά και μπορούμε να πούμε με ηρεμία ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές.

Ωστόσο για οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως, πρέπει να υπάρχουν πιο αναλυτικά, λεπτομερή, δεδομένα από τη χρήση του σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στους οποίους έχουν γίνει διαφορετικές διαγνώσεις και παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας».

Ο Μ. Μουράσκα είπε ότι οι εμβολιασθέντες εθελοντές παρακολουθούνται συστηματικά μέσω ενός κέντρου τηλεϊατρικής από ιατρούς με υψηλή κατάρτιση, που έχουν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, συνεπώς γνωρίζουν και ποιοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ανέφερε ακόμη ότι η παραγωγή του εμβολίου Sputnik-V προχωρά βάσει σχεδίου και τρεις μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία έχουν ξεκινήσει την παραγωγή του.

Μοιραστείτε το: