28/09/2020
Ελλάδα | Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 16:15

Μητσοτάκης: «Αν έχουμε απτά δείγματα γραφής, θα ξεκινήσουμε επαφές με Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες»

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη (15/9) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν οι γείτονες δώσουν απτά δείγματα γραφής για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι εφικτές οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτήν την κρίση και πως η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή. Επέμεινε εξάλλου ότι για την Ελλάδα ισχύει πως «τέλος των προκλήσεων» σημαίνει «αρχή των συζητήσεων».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον Σαρλ Μισέλ συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και, όπως είπε, «πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με κοινή ευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή, αλλά και στη λειτουργία της».

Ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκ να υπάρξει μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστάσεων και επιστροφών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μισέλ σημείωσε πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στο μεταναστευτικό, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της Ε.Ε.», ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο».

Για τις τουρκικές ενέργειες ανέφερε ότι πρέπει «αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές».

Μοιραστείτε το: