29/09/2020
Ελλάδα | Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 15:38

Οι ευθύνες για το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία

Περίπου 1.500.000, που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές, ήταν σε λάθος μέγεθος * Τι λέει ο Σύψας

Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Πρεζεράκος, φέρεται να ευθύνονται για το φιάσκο με τις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, περίπου 1.500.000, που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές, ήταν σε λάθος μέγεθος, γεγονός που οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να παύσει την παραγωγή με τις προδιαγραφές με τις οποίες φτιάχτηκε η πρώτη παρτίδα. Οι νάδοχοι του διαγωνισμού αναμένεται να ξεκινήσουν άλλη παραγωγή με βάση νέες προδιαγραφές ως προς τις διαστάσεις των μασκών, όταν αυτές αποσταλούν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Από την προκήρυξη για τις μάσκες που προκύπτει, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας ήταν αυτή που έδωσε τις διαστάσεις για την κατασκευή των μασκών, με αποτέλεσμα να γίνει το φίασκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάσκες μεγάλων διαστάσεων θα διανεμηθούν σε μαθητές μεγαλύτερων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και να ετοιμαστούν οι νέες υφασμάτινες μάσκες, θα μοιραστούν στους μαθητές μάσκες μιας χρήσης για όσο διάστημα χρειαστεί, με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, να αναφέρει ότι κανένας μαθητής χωρίς μάσκα δεν θα παρακολουθεί το μάθημα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανάφερε ότι η παραγωγή των μασκών θα σταματήσει μέχρι να δοθούν οι νέες, σωστές διαστάσεις.

Ο Παναγιώτης Πρεζεράκος είναι γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος της 11μελούς Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό

Όπως αναφέρουν πηγές, το υπουργείο Εσωτερικών παρενέβη στον κ. Πρεζεράκο όταν κυκλοφόρησε η εγκύκλιος με τις διαστάσεις των μασκών, αναφέροντας ότι πρόκειται για τεράστια μεγέθη, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε μαθητές σχολείου. Παρέμβαση στον κ. Πρεζεράκο έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εντοπίζοντας το λάθος με το μεγάλο μέγεθος των μασκών. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν διόρθωσε τις διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρεθούν την πρώτη ημέρα στα σχολεία με μάσκες-γίγαντες.

Όπως αναφέρουν, κυβερνητικές πηγές, «πράγματι δόθηκε λάθος διάσταση από την Επιτροπή Υγείας, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, δίχως να υπολογιστούν οι πτυχώσεις» και επισημαίνουν ότι δεν θα δοθεί κάποια συνέχεια στο θέμα.

Κεραμέως: «Υπήρξαν αστοχίες, στους μαθητές θα δοθούν οι κατάλληλες μάσκες»

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας  για το θέμα με τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, παραδέχθηκε πως «υπήρξαν αστοχίες και έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να δοθούν στους μαθητές οι κατάλληλες μάσκες».

ΚΕΔΕ: «Είχε επισημανθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών»

Το πρόβλημα με τις διαστάσεις των μασκών είχε επισημανθεί εξαρχής από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Παπαστεργίου στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της που είναι σε εξέλιξη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «διατυπώθηκε από την πλευρά μας, αλλά αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήραμε και μ’ αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι να διεξάγουμε το διαγωνισμό», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ζήτησε να σταματήσει η παραγωγή των μασκών η ΚΕΔΕ

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ έγραψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (14/9): «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

Το λάθος και το μέγεθος του υφάσματος πριν τη συρραφή

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε αναφέρει ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Τη δική του άποψη για την αποτυχία με τις μάσκες έιπε, μιλώντας στο Open TV, ο Γ. Σταθόπουλος, η εταιρεία του οποίου κατασκεύασε 500.000 τεμάχια για τα σχολεία.

Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι «οι οδηγίες που δόθηκαν εξ αρχής ανέφεραν ότι για τα παιδιά έως 10 ετών οι διαστάσεις πρέπει να είναι 10x18 και για άνω των 10 ετών, καθώς και για καθηγητές και δασκάλους, 12x22. Το τελικό προϊόν είναι ούτως ή άλλως μεγάλο».

«Είχε σχολιαστεί και από εμάς το μέγεθος. Το είχαμε πει ότι είναι μεγάλες. Είχαν δοθεί μάλιστα δείγματα από όλους τους προμηθευτές. Εμάς δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε, αλλά να παράγουμε με συγκεκριμένες διαστάσεις».

Όποιες δεν παραδόθηκαν, θα διορθωθούν

Έπειτα, ο Γ. Σταθόπουλος είπε ότι «εμάς αυτές οι διαστάσεις μας δόθηκαν. Από τη στιγμή που είχαμε δώσει δείγματα, τα οποία τα είδαν οι ειδικοί, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο».

Ο προμηθευτής των προστατευτικών μασκών, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που έχουμε λάβει είναι από εδώ και πέρα να έχουν άλλες διαστάσεις οι μάσκες, οι οποίες θα μας γνωστοποιηθούν σήμερα. Οι υπόλοιπες μάσκες, που δεν έχουν παραδοθεί, θα διορθωθούν με τις καινούργιες διαστάσεις. Αυτά δεν θα πληρωθούν από το ελληνικό κράτος, εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».

Σύψας: «Έφτιαξαν ένα εκατομμύριο μάσκες και δεν τις δοκίμασαν»

Όσον αφορά τις μάσκες που δόθηκαν στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής κ. Σύψας σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν δεν τις δοκίμασαν, εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να φτιάχνεις πόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις.

Όπως είπε, η επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων, γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί, δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις.

«Αυτό όμως δεν μεταφράστηκε σωστά και τελικά έβαλαν λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές -αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν φτιάξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μία να την έβαζα στο πρόσωπό μου», τονίζοντας επίσης ότι η χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει υποχρεωτικά για όλη τη σχολική χρονιά.
Μοιραστείτε το: