01/10/2020
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ | Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 - 16:55

Απόλλων Σμύρνης: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ρίζες μας»

Η «κυανόλευκη» ΠΑΕ δεν λησμονεί ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 1922 ξεκίνησε ο εμπρησμός της γεννέτηρας πόλης της ιστορικής ομάδας και εξέδωσε ανακοίνωση μνήμης

Ο Απόλλων Σμύρνης τιμά την ιστορία του και δεν ξεχνά την πόλη, που τον «γέννησε» το 1891, όπως μαρτυρά και το όνομα του…

Η 13η Σεπτεμβρίου είναι μια δύσκολη ημέρα μνήμης για τον μικρασιατικό ελληνισμό, καθώς το 1922 ξεκινούσε ο εμπρησμός και η ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης, προκειμένου να εκδιωχτούν οι Έλληνες και μαζί τους και ο Απόλλωνας ερχόμενος ως πρόσφυγας εν συνεχεία στην Αθήνα.

Η «κυανόλευκη» ΠΑΕ δεν λησμονεί τις ρίζες της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» και με ανακοίνωσή της την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 θυμίζει τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από 98 χρόνια!

Αναλυτικά: «Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ήταν Τετάρτη. Τότε ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Το κακό ξεκίνησε από την αρμενική συνοικία της Σμύρνης. Από τις 9 Σεπτεμβρίου είχαν μπει στην πόλη οι πρώτοι ιππείς Τούρκοι. Δύο ημέρες αργότερα έφτασε και ο Μουσταφά Κεμάλ. Στα χέρια των Τούρκων, του όχλου, μαρτύρησε ο μητροπολίτης Σμύρνης, εθνοϊερομάρτυρας Χρυσόστομος.

‘‘Εκτός από την άθλια τουρκική συνοικία, η Σμύρνη έπαψε να υπάρχει [...] το πρόβλημα των μειονοτήτων έχει λυθεί εκεί μια για πάντα [...] Δεν μένει καμία αμφιβολία για τα αίτια της πυρκαγιάς [...] Τον δαυλό τον άναψαν στρατιώτες του τουρκικού στρατού’’, έγραψε η DailyTelegraph της 16ης Σεπτεμβρίου 1922.

Ήταν η αρχή του τέλους. Η μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού. Η φωτιά κατάπιε την πόλη, τους ανθρώπους, τα απάντα… Ο ξεριζωμός ήρθε. Τα χρόνια πέρασαν, μα εμείς δεν ξεχάσαμε. Ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ. Οι ρίζες μας είναι βαθιές…».

Μοιραστείτε το: