30/09/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 - 22:35

Την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Δένδιας από τον Πομπέο

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Έλληνας υπουργών Εξωτερικών από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του

Για περίπου μία ώρα συνομιλούσαν στη Βιέννη το απόγευμα της Παρασκευής (14/8) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα, αν και η κουβέντα πήγε και σε εμπορικές συμφωνίες των δύο χωρών...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δένδιας ζήτησε από τον Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειου για να δοθεί στίγμα αποκλιμάκωσης της έντασης…

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την πρόσφατη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επέκρινε τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Πομπέο. Η Τουρκία επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και την στρατικοποίηση της κατάστασης. Τόνισα, τόσο στον κ. Πομπέο, όσο και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ για να προσθέσει: «Στο Συμβούλιο της ΕΕ παρουσίασα με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργού αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μοιραστείτε το: