30/09/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 - 20:58

Προφορική στήριξη των «27» ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία στις 28/8

Ο Δένδιας παρουσίασε φωτογραφικά ντοκουμέντα της προκλητικότητας των γειτόνων, αλλά και της επακούμβησης ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας μετά από τους επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο πλοίαρχος της τελευταίας * Διαφωνία με Γερμανία

Την πλήρη στήριξη τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι «27» υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη σύνοδο τους μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή (14/8) με βασικό θέμα την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παρουσίασε φωτογραφίες που αποτυπώνουν την τουρκική προκλητικότητα και στο περιστατικό, που όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες και λίγο έλειψε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο την Τετάρτη (12/8). Συγκεκριμένα για την επακούμβηση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας μετά από επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου.

Μπροστά στα ντοκουμέντα της ελληνικής πλευράς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι απίστευτο αυτό που βλέπει δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά!

Πέρα, πάντως, από την προφορική στήριξη στην Ελλάδα δεν υπήρξε κάτι άλλο, όπως λίγο πολύ αναμενόταν, αφού ο βασικός στόχος ήταν η ενημέρωση της Ε.Ε. για την καταπάτηση των δίκαιων της θάλασσας από την Τουρκία με την έλευση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Οruc Reis και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτές τις ημέρες…

Ωστόσο, η Ελλάδα ήθελε μια κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Τουρκίας, με παράλληλο άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων μαζί με καλωσόρισμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, αλλά η Γερμανία διαφώνησε.

Έτσι η κατάληξη ήταν απλά ένα tweet του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε., με το οποίο εκ νέου η «πλήρης αλληλεγγύη» στην Ελλάδα και την Κύπρο. Γίνεται παράλληλα έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.

Πάντως το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αναμένεται να συζητηθεί στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιραστείτε το: