29/09/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 - 21:21

Σε επταήμερη καραντίνα γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης λόγω κορωνοϊού

Τα κρούσματα ήταν 36 * Τι δήλωσε ο Τσιόδρας

Tην Τετάρτη (12/8) ανακοινώθηκαν 262 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 36 εξ αυτών να προέρχονται από γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο τέθηκε σε καραντίνα επτά ημερών.

Μάλιστα, ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέβη στον οίκο ευγηρίας και έκανε γνωστό ότι τα κρούσματα προήλθαν από νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού, που είχε πάει σε συναυλία.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ' αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα, πρόκειται για νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Οι περισσότεροι από τους έχοντες τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους», πρόσθεσε ο Σ. Τσιόδρας.

Ενώ για το αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

«Από χθες το βράδυ που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή, με εποπτεία του κ. Χαρδαλιά -γι' αυτό ήρθαμε και εδώ με τον κ. καθηγητή- δόθηκαν εντολές σε όλο το προσωπικό της δομής και από αυτή τη στιγμή τίθεται σε επταήμερη καραντίνα. Δεν μπαίνει, δεν βγαίνει κανένας και γίνεται ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάθε δύο μέρες θα γίνονται επαναληπτικά τεστ και θα ελέγχεται η κατάσταση.

Τριάντα τρεις τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι είναι θετικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μοιραστείτε το: