25/09/2020
Κόσμος | Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 - 18:12

ΠΟΥ: «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια...»

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι επιφυλακτικοί για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τρίτη (11/8) ότι η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κορωνοϊού στον κόσμο, αλλά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ταρίκ Γιασάρεβιτς, «είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ. Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια».

Και πρόσθεσε: «Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Κάθε χώρα διαθέτει εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς που εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων ή φαρμάκων στην επικράτειά τους. Ο ΠΟΥ εφαρμόζει μια διαδικασία προέγκρισης για εμβόλια αλλά και για φάρμακα. Οι κατασκευαστές ζητούν να έχουν την προπιστοποίηση του ΠΟΥ, επειδή είναι ένα είδος σφραγίδας ποιότητας.

Για να γίνει αυτό, υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που συλλέγονται μέσω των κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ θα το κάνει αυτό για οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο».

Μοιραστείτε το: