28/09/2020
Κόσμος | Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 - 20:47

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου...»

Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα * Και έκδοση NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο

Με πολύ κακό μάτι είδαν στην Τουρκία τη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε ανακοίνωση την Πέμπτη (6/8) χαρακτηρίζει ανύπαρκτη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αναφέροντας ότι παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα τους και δεν θα επιτρέψουν καμία δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή.

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή.

Η περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003, τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Αυγούστου.

Μοιραστείτε το: