28/09/2020
Κόσμος | Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 - 11:01

Βηρυτός: Εκατόμβη νεκρών, πάνω από 4.000 τραυματίες

Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης!

Μια ασύλληπτη τραγωδία ζει ο Λίβανος από το απόγευμα της Τρίτης (4/8) και συνεχίζει να μετρά τις πληγές του…

Ο απολογισμός των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν και ισοπέδωσαν το λιμάνι στην πρωτεύουσα Βηρυτό ξεπερνά πλέον τους 100 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 4.000, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου, ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν στο Ρόιτερς.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν εξαιτίας 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου (πρόκειται για χημικό λίπασμα, που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή βομβών), που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού και εξερράγησαν από άγνωστη έως τώρα αιτία!

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας του Λιβάνου, που συγκλήθηκε εκτάκτως.

Μοιραστείτε το: