28/03/2024
Διοικητικά - Δικαστικά | Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 - 22:00

Επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, αόριστη εμμονή πιθανολόγησης από την εισηγήτρια

Χωρίς αποδείξεις και παρά τις διαφοροποιημένες καταθέσεις η Παναγιώτα Σπανού εξακολουθεί να εισηγείται την τιμωρία Ολυμπιακού και Μαρινάκη για το ματς με τον Ατρόμητο του 2015, αλλά το κατηγορητήριο κατέρρευσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας * Τι είπαν οι δικηγόροι των Πειραιωτών και της ομάδας του Περιστερίου

Συνέχεια δόθηκε την Τρίτη (14/7) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, με την ερευνήτρια Παναγιώτα Σπανού να εμμένει στην εισήγησή της για την τιμωρία του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη σχετικά με το παιχνίδι με τον Ατρόμητο (2-1) του 2015.

Μια εμμονή αόριστη, μια εμμονή έως και ύποπτη, τη στιγμή που από την ακροαματική διαδικασία ουδέν μεμπτό προέκυψε για τους «ερυθρόλευκους» και τον διοικητικό τους ηγέτη.

Χωρίς αποδείξεις, λοιπόν, και παρά τις διαφοροποιημένες καταθέσεις η Π. Σπανού είπε τα δικά της και ότι «ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση, κάτι παραπάνω από απλή πιθανολόγηση και κάτι λιγότερο από απόδειξη πέραν πάσης αμφιβολίας».

Το κατηγορητήριο, πάντως, κατέρρευσε τελείως και αυτή είναι η ουσία της όλης διαδικασίας.

Την Τρίτη απολογήθηκε αρχικά ο πρώην διαιτητής Ηλίας Σπάθας και είπε: «Ονομάστηκα διαιτητής το 1997. Το 2007 επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση και λέω το όνομα γιατί έχει σημασία στην πορεία, έγινα διαιτητής Σούπερ Λιγκ. Το 2010 έγινα διεθνής, με υπόδειξη του Κύρου Βασσάρα, επί προεδρίας Πιλάβιου. Το 2011-12 ξαναβγήκα πρώτος στη βαθμολογία. Έχουμε κάποια στιγμή κάποιους να λένε για τους πίνακες ότι μπήκαν διαιτητές που ήτα πρόθυμοι να διαιτητεύσουν και να βοηθήσουν συγκεκριμένες ομάδες.

Το 2012 εγώ ήμουν διεθνής διαιτητής, είχα τέσσερα χρόνια και δύο χρόνια είχε αναδειχθεί καλύτερος διαιτητής, επί προεδρίας Γκαγκάτση και Πιλάβιο. Με αυτούς τους δύο πήρα τους καλύτερους τίτλους. Δεν βλέπω το λόγο να συμμετέχω σε καμία ομάδα, σε καμία συμμορία, για να βοηθήσω, να χειραγωγήσω ομάδες. Ήμουν ένας από τους κορυφαίους διαιτητές εκείνα τα χρόνια. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, τότε ήμουν ένας από τους καλούς.

Έγινε μία έρευνα από τον κύριο Κορέα και δεν απασχόλησε το όνομα μου. Μόνο θετική αναφορά υπήρξε για μένα. Μετά έγινε μία έρευνα με κάποιες ένορκες καταθέσεις. Μαθαίνω ότι η κυρία ερευνήτρια μου χρεώνει ότι με αντιαθλητικό, αθέμιτο τρόπο, συμμετέχοντας απροσδιόριστα, χειραγώγησα κάποιον αγώνα. Το μόνο που διάβασα από το πόρισμα είναι ότι ο κύριος Αλαφούζος ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού, κατέθεσε προσωπικές κρίσεις ότι έκανα λάθη σε κάποιο παιχνίδι. Σε γνώση μου δεν έχει πέσει άλλο στοιχείο και αν υπάρχει άλλο στοιχείο που δεν έχω λάβει γνώση, να ενημερωθώ. Είμαι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις και έχω γνώση, ότι ο μόνος που με προσωπικές κρίσεις μου χρεώνει λάθη είναι ο Αλαφούζος. Παραδέχτηκε ότι είναι προσωπικές κρίσεις και παραδέχτηκε ότι ίσως να είναι επηρεασμένος επειδή ήταν πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά για το πώς λειτουργεί ο κύριος Αλαφούζος και οι ομάδες, γενικώς. Θα πω κάποια παραδείγματα πως αντιμετωπίζουν τον διαιτητή. Το 2012 έχω οριστεί από την ΚΕΔ να παίξω ένα ματς Παναθηναϊκός - Ατρόμητος. Στο 35’ δείχνω κίτρινη σε παίκτη του Παναθηναϊκού. Ο κύριος Αλαφούζος τουίταρε live και έγραψε ότι ο Σπάθας προσπαθεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Στο 39’ εγώ δεν ήξερα τι έγραψε ο Αλαφούζος, έδωσε πέναλτι στον Παναθηναϊκό και προηγήθηκε. Σας το λέω για να καταλάβετε πως λειτουργεί ο κύριος Αλαφούζος. Δεν θα τον κατηγορήσω, επειδή ίσως ήταν επηρεασμένος, αλλά αυτό δεν αρκεί για να είμαι εδώ. Ήταν προσωπικές κρίσεις.

Ο κύριος Αλαφούζος είπε ότι συνέχεια αδικούσα τον Παναθηναϊκό και ευνοούσα τον Ολυμπιακό. Κάνω μία αναδρομή. Στην καριέρα μου έπαιξα δέκα αγώνες του Παναθηναϊκού από το 2008 έως το 2017. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 6 ματς, τρία βγήκαν ισόπαλα και έχασε ένα ματς. Σε αντιπαράσταση με τα ματς που έχω παίξει τον Ολυμπιακό, τον έχω παίξει 13 φορές. 7 νίκες έχει ο Ολυμπιακός, 5 έληξαν ισόπαλα και 1 το έχασε. Όπως καταλαβαίνετε, η εικόνα προς τις δύο ομάδες είναι σχεδόν ίδια. Ο Αλαφούζος κάνει αναφορά στο πρόσωπο μου, τον κάλεσε η Πειθαρχική Επιτροπή και τον τιμώρησε με πρόστιμο. Στις 24/2/2015 έκανε κατάθεση στον κύριο Ανδρεάδη και είπε για μένα. Ξέρετε πως όταν χτυπιέται το προφίλ σημαντικών ανθρώπων, δεν είναι καλό. Θεωρώ, λοιπόν, πως τότε ο κύριος Αλαφούζος είχε ένα μίσος προς το πρόσωπο μου. Για να μην επικεντρωθώ μόνο στον Αλαφούζο, θα σας αναφέρω και για τον Ζήση Βρύζα, έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή. Το 2015 έπαιξα ένα ματς ΠΑΟΚ με ΠΑΣ Γιάννινα, έδωσα πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ και μου έγραφαν δημοσιεύματα προσκείμενα σε άλλες ομάδες “Ιβάν Σπάθας”. Ας επικεντρωθούμε στο παιχνίδι Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός το 2014. Έχει αναλάβει μόλις ο κύριος Ντάλας. Με κάλεσε η ΟΥΕΦΑ στο πρώτο σεμινάριο για τους επιπρόσθετους διαιτητές. Αυτό δείχνει πως αντιμετωπίζει εκείνη τη στιγμή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ήμουν ο μόνος Έλληνας. Ήταν βασικός ομιλητής σε εκείνο το σεμινάριο ο Χιου Ντάλας.

Μετά ορίστηκα να παίξω αυτό το δύσκολο παιχνίδι. Υπήρχε αρκετή πίεση πριν το ματς από τα ΜΜΕ. Ένας βαρύς αγωνιστικός χώρος επειδή έβρεχε. Στο τέλος θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Διαβάζω μέσα σε περιπτώσεις οφσάιντ που εγώ θα έπρεπε να πάρω μόνος μου και να αγνοήσω τον βοηθό και μία περίπτωση που αφορούσε έναν παίκτη που πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή έκανε θέατρο. Εκείνος ο παίκτης όχι μόνο δεν είχε επαφή, αλλά προσπάθησε να ξεγελάσει τον διαιτητή. Ήταν πολύ καλός, αλλά κατάγεται από τις χώρες που έχουν το θέατρο στο αίμα τους. Υπάρχουν ψευδείς αναφορές ότι ο Ντάλας στο σεμινάριο μου είπε το ένα και το άλλο. Εφημερίδες τα έγραψαν. Ο ίδιος ο Χιού Ντάλας ήρθε στον ανακριτή, κατέθεσε αυτά που ήθελε και όχι όσα ήθελαν οι εφημερίδες».

Πρόεδρος: Εσείς εμμένετε ότι τότε λάβετε τη σωστή απόφαση;

Σπάθας: Εγώ ναι. Ο κύριος Ντάλας είχε άλλη άποψη. Αλλά συχνά δύο καλοί διαιτητές έχουν αντίθετη άποψη.

Πρόεδρος: Σας αποδίδουν ότι είχατε κίνητρο να χειραγωγήσετε το παιχνίδι.

Σπάθας: Είμαι εργολάβος οικοδομών, έχω με τον αδερφό μου ξενοδοχειακή μονάδα και είμαι ιδιοκτήτης καφετέριας. Δεν έχω ανάγκη να δελεαστώ από τα κίνητρα. Ήμουν οικονομικά ανεξάρτητος πριν ασχοληθώ με τη διαιτησία. Σας εξήγησα με διάφορους τρόπους ότι δεν ήθελα, δεν ήμουν διατεθειμένος να μπω σε καμία συναλλαγή με κανέναν. Ήμουν από τους κορυφαίους διαιτητές, δεν το είχα ανάγκη. Θέλω να αντιμετωπιστώ δίκαια και όπως λαμβάνετε υπόψη προσωπικές κρίσεις, να λάβετε υπόψη τα πραγματικά γεγονότα που ανέφερα στη διαδικασία.

Ακολούθησε η αγόρευση της Π. Σπανού, που είπε: «Η ομιλία μου θα είναι μικρή, επειδή έχω καταθέσει το πόρισμα μου και εμμένω σε αυτό. Ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση, κάτι παραπάνω από απλή πιθανολόγηση και κάτι λιγότερο από απόδειξη πέραν πάσης αμφιβολίας. Κατά την ακροαματική διαδικασία είναι αξιοσημείωτο ότι μερικοί από τους μάρτυρες ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις. Άλλοι ενέμειναν. Στη διαδικασία υπήρχαν και μάρτυρες που η παρουσία τους δεν κατέστη εφικτή. Η αξιολόγηση του υλικού εναπόκειται στην κρίση σας. Οι εκφράσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στην έκθεση περιλαμβάνονται στον κώδικα του 2014».

Εν συνεχεία, αγόρευσε η δικηγόρος του Β. Μαρινάκη: «Αδιαμφισβήτητα βγαίνει το συμπέρασμα ότι αν θεωρούσαμε ότι υπήρχαν ψήγματα κατηγορίας και όχι αποδεικτικά στοιχεία στην προδικασία, στην ακροαματική διαδικασία, καταρρίφθηκαν και αυτά. Οι κατηγορίες είναι αστήρικτες.

Ως προς το Ολυμπιακός - Ατρόμητος. Υπάρχει το κατηγορητήριο του ανακριτή ότι ο Μαρινάκης συμφώνησε με τον Σπανό σε άγνωστο χρόνο, άγνωστο τι και τίποτα άλλο. Δεν έχω τίποτα άλλο σε κανένα άλλο έγγραφο. Δεν το λέω εγώ. Δεν αναφέρεται στα δημοσιεύματα γιατί με τα δημοσιεύματα ήρθαμε εδώ. Αλλά, γιατί το λέει ο επικεφαλής της επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, υπεύθυνος για να αρχίσει τη διαδικασία, στηριγμένος στο πόρισμα του κυρίου Ανδρεάδη “Δυστυχώς, τόσο απλά” αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και τόνισε ότι δεν μπορεί να λάβει υπόψη αυτά που λέγονται. Ο κύριος Φύσσας είπε στο Εφετείο ότι δεν μίλησε ποτέ για τον Ολυμπιακό.

Τι είπε ενώπιον σας; Ότι δεν μίλησε ποτέ για τον Ολυμπιακό και για χειραγώγηση. Όχι. Δεν υπάρχει ψήγμα, στοιχείο, τίποτα. Δεν έχουμε βρει το παραμικρό. Το υπόλοιπο υλικό που εκτίθεται είναι διηγηματικού χαρακτήρα και όχι δεν περιέχει στοιχεία. Δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα ανακοινώσεων, αντεκδικήσεων, παραπόνων. Αυτά αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα και μετά τα παίρνουν οι μάρτυρες παραμάσχαλα, τα κάνουν σημαία και πάνε και καταθέτουν. 

Ας πάρουμε το Εργοτέλης - Καλλονή. Ο Εργοτέλης υποτίθεται ότι ανήκει στο άρμα του Ολυμπιακού και μετά εξέδωσε ανακοίνωση για τη διαιτησία, ενώ υποτίθεται ότι η ομάδα που τον στηρίζει έχει κάνει όσα της καταλογίζουν; Δεν στέκει όλο αυτό, δεν έχει λογική.

Ο κύριος Βελλής που δεν ήρθε, τι μας είπε; Ότι όποιος παίρνει δανεικούς, δημιουργείται σχέση εξάρτησης και μετά πρέπει να ψηφίζει στις ψηφοφορίες της Superleague. Εδώ έχουμε έρθει να ελέγξουμε δημοσιεύματα. Τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι το υλικό που έχετε. Και κανείς δεν μπορεί να το διαψεύσει. Τι σας είπε ο κύριος Βρύζας, που το είπε και στην κατάθεση του. «Αίσθηση μας είναι» είπε ο κύριος Βρύζας. Είναι αυτό προς αξιολόγηση; Ποια είναι η αίσθηση του; Στην ίδια κατάθεση και σε δύο σημεία: “Αποδείξεις δεν έχω”. Και ενώπιον σας το ίδιο είπε. Μίλησε για δανεικούς. Και η ομάδα του έδινε δανεικούς. Είναι νόμιμη διαδικασία.

Θέλουμε άλλο πλαίσιο; Να συζητήσουμε. Η όποια συζήτηση θέλουμε να κάνουμε μπορεί να γίνει στις τηλεοπτικές δίκες, στα αρμόδια όργανα. Τελεία. Όχι στις δικαστικές αίθουσες. Να διασύρονται άνθρωποι. Αυτά τα είπαν οι μάρτυρες, δεν σας τα λέω εγώ. Ο κύριος Κωστούλας είπε ότι η αίσθηση του είναι, αλλά δεν είχε στοιχεία. Ποτέ δεν κατέθεσε. Δεν έδωσε στοιχεία, δεν πρόσθεσε τίποτα, γιατί ποτέ δεν είπε τίποτα. Μετά από αυτό, έδωσε συνέντευξη και τι είπε; Ότι όταν ήρθε ενώπιον μας και τον ακούσαμε, δεν είπε τίποτα γιατί δεν υπήρχε τίποτα. Στη συνέντευξη είπε ότι δεν έχει στοιχεία. Αυτή την απάντηση έδωσε και δημοσίως. Μάλλον πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι πέραν από κρίσεις, αισθήσεις και εντυπώσεις, τίποτα άλλο δεν υπήρξε.

Ακούσαμε τον κύριο Μελισσανίδη. Πότε κατέθεσε για πρώτη φορά; Το 2015. Τι είχε προηγηθεί; Συνέντευξη του σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με τίτλο: Θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν. Με ποιους; Με τον κύριο Σαρρή παραδέχτηκε ότι μιλούσε. Είπε ότι διάβασε διάφορα, θα τον έβλεπε και μετά είχε ράμματα για τη γούνα του. Τι μας είπε; Τίποτα. Όταν ρωτήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είπε ότι δεν γνωρίζει πραγματικά περιστατικά για τον Ολυμπιακό. Μόνο ότι είχε ακούσει. Την ίδια μέρα που κατέθεσε, ο κύριος Μελισσανίδης είχε τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του στη διάρκεια του ημιχρόνου. Τι διαφορετικό μας είπε για τον Ολυμπιακό και τον κύριο Μαρινάκη; Τίποτα. Στην κατάθεση του αναλώθηκε σε μία υπόθεση που αφορά τον ίδιο. Έφερε έγγραφα εκείνος. Που εστίασε; Σε δύο καταγγελίες που τον αφορούν. Ουδόλως έχουν σχέση με τη διαδικασία που διεξάγετε εσείς ή το Τριμελές Εφετείο. Καταληκτικώς, το σημαντικό ήταν ότι ακόμα και όσα είπε, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αόριστες κατηγορίες, παρά η δική του προσωπική θέση πως ο Μαρινάκης του κήρυξη τον πόλεμο όταν πήρε την ΑΕΚ το 2013.

Υπήρχαν αντιπαραθέσεις άλλου είδους, άλλου τύπου, που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Ρωτήθηκε από μέλος της επιτροπής σας, ποιες είναι οι πηγές του στην κατάθεση. Η απάντηση; Οπαδοί και δημοσιεύματα.

Πάμε στον κύριο Αλαφούζο. Αποκήρυξε όλες τις φετινές ανακοινώσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις δηλώσεις του προπονητή του, Γιώργου Δώνη. Και λέει ότι φέτος όλα είναι καλά με τη διαιτησία, παρά τα όποια λάθη. Μίλησε γενικά και αόριστα και όταν ρωτήθηκε, είπε ότι πήγε τα στοιχεία στην ΟΥΕΦΑ. Και μία γενική δήλωση ότι κάτι σάπιο υπήρξε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο επικεφαλής του πειθαρχικού ελέγχου της ΟΥΕΦΑ έγραψε ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στα στοιχεία που προσκόμισε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που να ενοχοποιούν τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος έγραψε ακόμα ότι: Ο εγκαλών δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι η Επιτροπή Εφέσεων της ΟΥΕΦΑ εξέτασε όλα τα στοιχεία και δεν μπορεί να έρθει στο σημείο ώστε να εμπλέξει τον Ολυμπιακό σε σημείο για χειραγώγηση. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό απάντησε η ΟΥΕΦΑ. Δεν καταλαβαίνει και τι λέει ο Άρειος Πάγος. Από το 2012 έως το 2015 διεξήχθηκαν πολλά παιχνίδια και μας λέει ότι ο Ολυμπιακός πάλι πρώτος θα ήταν, ακόμα και χωρίς τα ματς που τον κατηγορούν ότι χειραγώγησε.

Στο βούλευμα και στην έκθεση υπάρχει μία διηγηματική αναφορά για μία συνάντηση στο Χίλτον, του Μαρινάκη και του κυρίου Σαρρή. Οι μάρτυρες παραδέχτηκαν ότι συναντήσεις έγιναν και γίνονται. Ακόμα και ο κύριος Σάββας που είναι αντίπαλος του Σαρρή, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο. Για τους πίνακες, δεν μπορούμε ότι ο κύριος Βασσάρας δεν είναι από τους κορυφαίους διαιτητές. Για τον Χιου Ντάλας, το νούμερο 2 στην Ευρώπη στη διαιτησία, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας κάνουν. Ούτε να λέμε ότι δεν μας κάνουν οι διαιτητές που επιλέγουν αυτοί οι δύο. Δυστυχώς βρεθήκαμε εδώ με κρίσεις, αισθήσεις, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, δημοσιεύματα, αλλά με καμία απόδειξη. Οι κατηγορίες είναι ανύπαρκτες».

Ο δικηγόρος Γιάννης Χατζησαββάογλου, εκ μέρους του Ολυμπιακού, ανέφερε: «Η θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ότι προς το αναφερόμενο από την κυρία ερευνήτρια, δεν είναι τυπική η θέση της. Για αυτό το λόγο, η πρόεδρος της έδωσε το δικαίωμα να δώσει ερωτήσεις. Μπορεί να αναιρέσει ή να επαληθεύσει την έρευνα της. Εμείς εξαρχής θεωρούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 22 δεν μπορούμε να ελεγχθούμε ως ΠΑΕ. Ως προς την ειδική μορφή χειραγώγηση οφέλους από στοιχηματισμού, δεν έχει αποδειχτεί. Δεν έχει εισφερθεί απόδειξη ή έστω ένδειξη που να αποδεικνύει ότι συνέβη στοιχηματισμός. Αυτό πολυτελώς αποδείχτηκε από το σύνολο των μαρτύρων που κατέθεσαν. Κανένας δεν έφερε ένα στοιχείο που να συνηγορεί στην χειραγώγηση, έστω και στην απλή μορφή της. Όσα γίνονται δεκτά σε μία ποινική δίκη. Οι μάρτυρες δεν αμέλησαν ή ξέχασαν να καταθέσουν. Δήλωσαν ένας προς ένας ότι δεν γνωρίζουν κανένα στοιχείο συγκεκριμένο που να αποτελεί έστω ένδειξη χειραγώγησης. Η Επιτροπή σας είχε και τη δυνατότητα εξετάζοντας και τους τρεις κατηγορουμένους να τους ρωτήσει. Είδα με κατάπληξη τους διαιτητές να θέτουν ενώπιον σας τους εαυτούς σας και να επιμένουν να τους ρωτήσετε εάν συνέβη κάτι περίεργο. Εσείς δεν θέσατε συγκεκριμένη ερώτηση. Για αυτό ο Ολυμπιακός ζητάει την απαλλαγή του.

Στο CAS αυτό που ισχύει είναι ότι απαιτούνται για την κατάφαση συγκεκριμένων γεγονότων, στοιχεία πέραν πάσης αμφιβολίας. Ο μόνος λόγος που δέχεται μειωμένη αποδεικτική ικανότητα είναι όταν δεν έχει απ’ ευθείας πρόσβαση στο υλικό. Μόνο τότε. Εσείς έχετε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, και στην πειθαρχική διαδικασία. Η κυρία ερευνήτρια είχε απρόσκοπτη πρόσβαση, αλλά ενήργησε κατ’ επιλογή της περιορισμένα. Είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλο το υλικό. Αφού η Επιτροπή σας είχε αυτή τη δυνατότητα να δει όλο το υλικό, πρέπει ο βαθμός απόδειξης να είναι ανάλογος. Δηλαδή, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Το CAS έχει νομολογήσει ειδικώς για τις υποθέσεις που αφορούν χειραγώγηση παιχνιδιών. Δεν αρκεί ένα διαιτητικό λάθος. Ζητάει απόδειξη μέγιστης ισχύς. Χρειάζονται περισσότεροι παράγοντες και διαφορετικής αιτιολογίας, πλήρους αποδεικτικής ισχύς. Στο πόρισμα της κυρίας ερευνήτριας δεν εξηγείται ο μηχανισμός απόδειξης που απαιτείται. Κανένας απολύτως δικανικός συλλογισμός δεν υπάρχει. Μία απλή παράθεση περιστατικών και η πρόταση για την τιμωρία. Αυτή είναι μία πλημμέλεια της κατηγορίας και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ακολουθηθεί από το δικαστήριο σας. Το 2015 το CAS ήλεξγε όλα αυτά τα περιστατικά μετά την προσφυγή του Παναθηναϊκού. Το είχατε ρωτήσει στον κύριο Αλαφούζο κυρία Πρόεδρε, στην κατάθεση του και αυτός είπε ότι κατατέθηκαν όλα στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο. Επομένως, έχουν κριθεί όλα τα περιστατικά. Η εισηγήτρια επιχειρεί να παρουσιάσει ένα νέο περιστατικό, ένα νέο συμβάν ο χαρακτηρισμός του βουλεύματος ως αμετάκλητου. Μα τα γεγονότα που αναφέρονται και εξετάζονται στο βούλευμα είναι λιγότερα από εκείνα που εξετάστηκαν στο CAS. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα νέο στοιχείο. Και η ΟΥΕΦΑ το έκρινε το 2019 και έγινε ειδική εξέταση και ειδική μνεία και δεν αποτελεί νέο συμβάν. Αιτούμαστε την απαλλαγή μας και δεν θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να εξεταστούμε».

Ο έτερος δικηγόρος του Ολυμπιακού Βασίλης Δημακόπουλος είπε: «Αυτή η διαδικασία είναι παράγωγος, που προέρχεται από την ποινική διαδικασία. Η διατύπωση των κατηγοριών δεν δικαιώνει την εξέλιξη τους στην ποινική διαδικασία. Όταν το έγκλημα της απάτης ότι ο παραπλανόμενος πρέπει να έχει περιουσία, δεν μπορούμε να κάνουμε κατηγορία εναντίον προσώπων που δεν έχουν. Ο Άρειος Πάγος έκρινε το πρώτο αθωωτικό βούλευμα, επικύρωσε μεν κάποιες κατηγορίες, αλλά αναίρεσε την έρευνα για τη χειραγώγηση. Ας αφήσουμε το CAS και ας δούμε τα καθ’ υμάς. Ο Άρειος Πάγος έγραψε ότι δεν υπάρχει χειραγώγηση και ότι δεν παρατίθεται πραγματικό περιστατικό που να αποδεικνύει προθυμία των διαιτητών. Έγραψε ότι θα έπρεπε να παρατεθούν συγκεκριμένα περιστατικά.

Θα διατυπώσω ρητορικώς μία ερώτηση. Το δεύτερο βούλευμα που εξεδόθη, δικαίωσε τον Άρειο Πάγο; Παραθέτει πραγματικά περιστατικά; Όχι, δεν τη δικαιολογεί καθόλου. Δεν συμμορφώνεται με την αρειοπαγητική υπόδειξή. Αλλά, ας χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας. Κατά τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, είναι πηγή δικαίου για την ερμηνεία η νομολογία του CAS. Θέλουμε κάτι πιο πάνω από απλή πιθανολόγηση και κάτι λιγότερο από πλήρη απόδειξη. Αυτό το είπε το CAS επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα όπως έχουν ο προανακριτικός υπάλληλος ή τα επιφορτισμένα όργανα. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η πειθαρχική διαδικασία έχει ότι και η ποινική. Άρα, ο βαθμός απόδειξης πρέπει να είναι σε επίπεδο πέραν πάσης αμφιβολίας.

Για αυτό και η ΟΥΕΦΑ προβάλλει ότι ο Παναθηναϊκός δεν μετείχε στη διαδικασία, αλλά κατέθεσε μία έφεση και έκανε παράπονα, αλλά δεν ήθελα να βοηθήσει με στοιχεία. Τι λέει η συνθήκη Μακόλι; Ότι για να συζητήσουμε για χειραγωγημένο αγώνα, είναι η απαραίτητη η απόδειξη μίας συμφωνίας που θα προκαλέσει ένα διαιτητικό σφάλμα. Εδώ αντιστρέψαμε τα πράγματα. Πήραμε ένα διαιτητικό σφάλμα και πάμε να το μετατρέψουμε σε χειραγώγηση. Το CAS στην υπόθεση της Μπεσίκτας θεώρησε ότι η τελεσίδικη καταδίκη ενός τουρκικού δικαστηρίου ήταν λόγος για να αρχίσει έρευνα. Δεν αρκούσε για να καταδικάσει. Εδώ αρκεί ένα παραπεμπτικό βούλευμα; Θα διατυπώσω το παράπονο ότι η κυρία ερευνήτρια έπρεπε να λάβει θέση και να μας πει την άποψη της.

Δείτε τι καταρρίπτει την κατηγορία, ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Η επίμαχη περίοδος που ενδιαφέρει την επιτροπή σας είναι από 1η Νοεμβρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου του 2015. Τα τέσσερα από τα οχτώ μέλη που τελούν υπό έρευνα, δεν έχουν πόστα εκείνη την περίοδο. Έχουν πάψει να τελούν υπό έλεγχο. Οι κύριοι Μπριάκος και Δούρος αποχώρησαν Ιούλιο του 2014. Ο κύριος Κουρίδης αποχώρησε τον Αύγουστο του 2014. Ο κύριος Σαρρής παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ στην αρχή, αλλά τον κύριο Σπάθα όρισε ο αξιότιμος διακεκριμένος κύριος Χιού Ντάλας. Τον επέλεξε για να υπηρετήσει το συμφέρον κάποιου σε ένα ματς που έρχεται 0-0; Η ωφελούμενη ομάδα το 0-0 επεδίωξε; Και ποιες είναι οι ενέργειες του διαιτητή; Τα οφσάιντ που ανάγονται στη δικαιοδοσία του βαθμού; Για τον κύριο Κωστούλα έχω συγκεντρώσει δηλώσεις του σε πλειάδα αγώνων, που επαινεί τους διαιτητές μετά από νίκες του Παναιτωλικού και τους κατηγορεί μετά από ήττες. Άρα δεν είναι φιλαλήθης και επηρεάζεται.

Ο κύριος Αλαφούζος δεν εισέφερε το ελάχιστο στοιχείο. Την επόμενη μέρα, στην ιστοσελίδα “Καθημερινή” συμφερόντων Αλαφούζου, που γράφτηκε ότι ο κύριος Αλαφούζος δεν εισέφερε το παραμικρό. Ο κύριος Βελλής αμετακλήτως έχει κηρυχτεί ένοχος συκοφαντικής δυσφημήσεως της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Καταδικάστηκε ότι ψευδώς ανέφερε ότι συνέβη ένα γεγονός: ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει στο άρμα της υποκείμενες ομάδες που αξιοποιεί κατά το δοκούν για να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της. Αυτή είναι αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Δεν μπορεί με αυτούς τους μάρτυρες να διαμορφώνουμε ποινικές διαδικασίες και διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου. Δεν μπορώ να θυμηθώ έναν μάρτυρα που να προσέφερε κάτι συγκεκριμένο. Στην ποινική δίκη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Όσα είπαν οι μάρτυρες δεν ικανοποιούν το βαθμό ποινικής απόδειξης. Δεν μπορούν οι παραλλαγμένες καταθέσεις να θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν τη μομφή κατά του Ολυμπιακού; Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Θεωρώ κυρία πρόεδρε, ότι πρέπει να καταλήξετε σε αθωωτική κρίση για τον κύριο Μαρινάκη και την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Έγραψε η ΟΥΕΦΑ για την καταγγελία του Παναθηναϊκού: Ο Παναθηναϊκός με δική του απόφαση δεν συμμετείχε ως διάδικος στη διαδικασία. Η ξαφνική υποβολή έφεσης είναι αντίθετη με τη συμπεριφορά του Παναθηναϊκού και δείχνει κακή πίστη. Τι έθεσε ο Παναθηναϊκός υπόψη της ΟΥΕΦΑ; Η διαδικασία που άρχισε η ΟΥΕΦΑ μετά την καταγγελία του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, έθεσε υπόψη μία σύνοψη γεγονότων, στατιστικών στοιχείων με φάουλ, κίτρινες, τον κατάλογο των κατηγορουμένων από τον κύριο Ανδρεάδη, τη μετάφραση του πορίσματος του κυρίου Κορέα και τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κύριος Κορέας.

Η ΟΥΕΦΑ λέει ότι ήταν μία σκόπιμη απόφαση του Παναθηναϊκού να μην μετέχει στη διαδικασία και ο φορέας θα λάμβανε απλά αντίγραφα και συμπεραίνει. Η ΟΥΕΦΑ θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να αναφέρει όλα τα στοιχεία και δεν πείστηκε με εύλογη ικανοποίηση ότι θα ήταν δικαιολογημένο να στερήσει από έναν νόμιμο πρωταθλητή τη συμμετοχή στην αντίστοιχη διοργάνωση. Έχουμε λοιπόν την απόφαση ενός υπέρτερου οργάνου.

Μετά αγόρευσε ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης εκ μέρους του Ατρόμητου και του Γιώργου Σπανού: «Θεωρώ ότι η πολυτελής ακροαματική διαδικασία ήρθε να επιβεβαιώσει πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα έχουμε διατυπώσει με τα υπομνήματα και τα έγγραφα που έχουμε καταθέσει και αποδεικνύουν πλήρως την αθωότητα μας, για το παιχνίδι Ολυμπιακός - Ατρόμητος, στις 4/2/2015. 

Όταν άρχισε η διαδικασία και οι εντολείς μου διαμαρτυρήθηκαν για την έκταση που έδωσαν τα ΜΜΕ στο πόρισμα της κυρίας ερευνήτριας, δεν σας κρύβω ότι θεώρησα ότι είμαστε ενώπιον ενός τελεσίδικου βουλεύματος. Μετά τα στοιχεία που εισφέρθηκαν λυπάμαι που θα το πω, εκτιμούσα την κυρία ερευνήτρια, αλλά δεν έχω την ίδια άποψη. Τοποθετήθηκε σαν να ήταν απούσα. Πολύ δε περισσότερο οι εντολείς μου κατηγορούνται για στοιχηματισμό. Η Sports Radar ανέφερε ότι δεν είχε το παραμικρό για ένα ματς που εμείς λέμε ότι χειραγωγήθηκε. Η εταιρία της ΟΥΕΦΑ που ασχολείται με αυτό λέει ότι δεν έχει καμία ένδειξη. Η κυρία ερευνήτρια αυτό δεν το σχολίασε. Εμείς ως εγκαλούμενοι, θα θέλαμε την εισήγηση της. Δεν το ήξερε, τώρα το ξέρει, θέλουμε να το αξιολογήσει και να πάρει θέση. Είπε ότι κάποιοι μάρτυρες ανακάλεσαν. Εάν εννοεί τον κύριο Φύσσα, γιατί αυτός μας ενδιαφέρει, αυτός δεν ανακάλεσε. Εμμένει σε όσα είπε. Αλλά, στο ποινικό δικαστήριο, ο κύριος Φύσσας ήρθε και είπε ότι δεν έπαιξε ο Κυβρακίδης. Για παίκτες που συμπέρανε αυτός, όχι όσα του είπε ο προπονητής. Εάν υποθέσουμε ότι το τηλεφώνημα του κυρίου Πίντο ήταν πραγματικό. Οι παίκτες που ο Φύσσα είπε ότι δεν έπαιζαν, έπαιξαν.

Εδώ ο Φύσσας είπε ότι δεν έχει στοιχείο ότι χειραγωγήθηκε το ματς, ότι δεν έκατσε να χάσει ο Ατρόμητος, ότι το πάλεψε. Είπε την πραγματικότητα. Τι να πει; Ότι δεν έπαιξαν ο Κυβρακίδης και ο Ναπολεόνι που έπαιξαν; Έχω εντολή να μπω στην ουσία, για να μην υπάρχει η παραμικρή κηλίδα για τους εντολείς μου. Ας περιμένει η ερευνήτρια για την τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, αφού στηρίχτηκε σε ένα βούλευμα. Κάποια στιγμή τέθηκε το ερώτημα: γιατί να σηκωθεί ο Φύσσας και να πει όσα είπε; Θα σας πω. Ο κύριος Φύσσας πήγε στον ανακριτή στις 23 Μαρτίου του 2015. Στις 19 Μαρτίου έχει παίξει στο Περιστέρι ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο και έχει ηττηθεί 2-0 και έχασε κάθε ελπίδα για τίτλο. Τη Δευτέρα τον φώναξε το αφεντικό του, ο κύριος Αλαφούζος τον φώναξε και του ζήτησε εξηγήσεις. Πήγε στον Αλαφούζο και του είπε ότι ο Ατρόμητος έπαιξε δυνατά με τον Παναθηναϊκό και έκατσε να χάσει από τον Ολυμπιακό. Και για να μην χάσει τη δουλειά του ο Φύσσας, πήγε να καταθέσει στον ανακριτή. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και έβαλαν και τον στοιχηματισμό. Πού παίχτηκε στοίχημα; Μεταξύ τους ο Σπανός με τον Αγγελόπουλο; Όπως όταν κάναμε παιδιά; Που είναι τα στοιχήματα; Ο Ατρόμητος, ο Σπανός και ο Αγγελόπουλος, βρέθηκαν στη δίνη ενός πολέμου των μεγάλων. Τότε ήταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Τώρα τη θέση του Παναθηναϊκού έχει πάρει ο ΠΑΟΚ. Κάθε φορά μεταξύ των μεγάλων κάποιος που έχει πόλεμο, θα βρει έναν από τους μικρούς. Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Για τον Ατρόμητο ο Αργύρης Λίβας είπε: «Ο κύριος Φύσσας πήγε στον ανακριτή και προσκόμισε στατιστικά στοιχεία. Δεν τα ανέφερε καθόλου και αυτό δείχνει σκοπιμότητα. Ο Φύσσας μας είπε ότι μίλησε με τον Κατσουράνη και του είπε ότι έχει πρόβλημα. Ο Φύσσας εάν ήθελε να διαγνώσει εάν υπήρχε πρόβλημα, μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Κατσουράνη πριν πάει στον εισαγγελέα. Τότε, ο Ατρόμητος έπαιζε μετά τον Ολυμπιακό με τη Βέροια, ήταν ανταγωνίστρια του. Είχε μεγαλύτερη σημασία.

Θα κάνω μία μικρή αναδρομή στα παιχνίδια Ατρόμητος – Ολυμπιακός, που έχουν τους ίδιους μεγαλομετόχους. Στις 28/4/2012 ο Ολυμπιακός νίκησε τον Ατρόμητο στο 119’, στο τελευταίο λεπτό με 2-1. Τη σεζόν 2013-2014 Ατρόμητος - Ολυμπιακός 1-1. Στον δεύτερο γύρο ο Ατρόμητος νίκησε 3-2 και έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού, που ήταν ένας μεγάλος στόχος. Τη σεζόν 2014-2015, στον πρώτο γύρο, Ατρόμητος – Ολυμπιακός με προπονητή τον κύριο Πίντο, κέρδισε 1-0 και το γκολ το πέτυχε ο Καραμάνος που έπαιζε δανεικός από τον Ολυμπιακό. Υπάρχουν αγώνες που ο Ολυμπιακός έχει νικήσει με μικρό εύρος και είναι παγιωμένο στο χώρο του ποδοσφαίρου ότι αυτό το ζευγάρι είναι αμφίρροπο και κρίνεται στις λεπτομέρειες».

Η Σταματίνα Μπαταγιάννη, εκ μέρους του Ρικάρντο Σα Πίντο, ανέφερε: «Η κατάθεση του κυρίου Φύσσα στηρίζεται σε ένα δήθεν τηλεφώνημα του Σα Πίντο. Εμείς το αρνούμαστε ότι συνέβη. Δεν είχαν οι δύο άνδρες μία σχέση που θα επέτρεπε ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Αυτά που έβλεπε ο μάρτυρας ήταν η επιλογή ενός προπονητή να κάνει ροτέισον και να διεκδικήσει τον επόμενο αγώνα.

Εάν συνέβησαν αυτά, πως ο Σα Πίντο δούλεψε ξανά στον Ατρόμητο; Αφού είπε ότι παραιτήθηκε επειδή δέχτηκε παρέμβαση στη δουλειά του, τότε γιατί ξαναγύρισε στην ίδια ομάδα; Ο Σα Πίντο θεωρεί ότι βρέθηκε στη μέση μίας μεγάλης κόντρας, επειδή ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Ατρόμητο. Έχει μία μεγάλη πορεία στην προπονητική και διασύρεται το όνομά του».

Ο δικηγόρος του διαιτητή Ιωαννίδη είπε: «Ο κύριος Αλαφούζος είπε στην κατάθεση του ότι έβλεπε τον αγώνα ως οπαδός και έκρινε τις αποφάσεις του διαιτητή Ιωαννίδη. Θα μπορούσε ο κύριος Ιωαννίδης να κρίνει τις επιχειρηματικές κινήσεις του Γιάννη Αλαφούζου; Θα ήταν δόκιμο;

Οσον αφορά αν ο Ιωαννίδης αποκόμισε όφελος από το στοίχημα, έγινε έλεγχος σε λογαριασμούς δικούς του και των συγγενών του, δεν βρέθηκε κάποιο περίεργο έμβασμα, δεν έχει καν λογαριασμό σε σαιτ στοιχηματικό. Επίσης, τα για τα δύο παιχνίδια Καλλονή - Λεβαδειακός και Βέροια - Ολυμπιακός δεν υπάρχει έγγραφο ή κάτι άλλο από ΟΥΕΦΑ».

Ο δικηγόρος του Θανάση Μπριάκου είπε: «Με το υπόμνημα μας ισχυριστήκαμε ότι 30/7/14 έπαψε να είναι μέλος της ΚΕΔ άρα την ιδιότητα του αξιωματούχου. Η Επιτροπή σας λοιπόν, δεν έχει δικαιοδοσία ως προς το πρόσωπο του. Την ημέρα που έγινε η παράβαση δεν θα μπορούσε να είχε επιρροή. Από Ιούλιο 14 δεν είχε δυνατότητα ορισμού διαιτητή σε οποιονδήποτε αγώνα, αφετέρου δεν είχε δυνατότητα τοποθετήσεως διαιτητή σε πίνακα από το 14 και μετά.

Δεν κατάλαβα πως προέκυψε ο προκαθορισμός αποτελέσματος κυρίως για στοιχηματικούς λόγους. Υπήρξε έγγραφο του ΟΠΑΠ ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπήρχε. Απάντησε συγκεκριμένα, ότι δεν υπήρχαν σε γνώση της εταιρίας πληροφορίες για αλλοίωση αγώνων. Αναφέρεται σε αγώνες του κατηγορητηρίου, υπήρχε αυτό το έγγραφο, το έλαβε υπόψη της η εισηγήτρια. Ζητάω να κηρύξετε την επιτροπή σας αναρμόδια και εντελώς αθώο τον Μπριάκο».

Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή ανέφερε: «Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο Σαρρής δεν είχε την ιδιότητα του αξιωματούχου το διάστημα που τελέστηκαν 4 από τα 5 παιχνίδια που είναι στο κατηγορητήριο. Παραιτήθηκε στις 23/12/2014. Στον Σαρρή αποδίδετε συμμετοχή σε διαδικασία μεθόδευσης για να ευνοηθεί συγκεκριμένη ομάδα, εγώ θα πω ότι το θεμέλιο του αφηγήματος που έχει τεθεί υπό την κρίση του δικαστηρίου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άλωση μέσω του προέδρου της ΕΠΟ, της ΚΕΔ, στην οποία συμμετείχαν άτομα που ήταν σε αυτή την μεθόδευση.

Πώς ο Σαρρής επηρέαζε ανθρώπους, δύο μήνες μετά την παραίτηση του; Για το παιχνίδι Αστέρας - Ολυμπιακός, που ο Αλαφούζος φωνάζει για εγκλήματα Σπάθα, άμα πατήσεις στο διαδίκτυο, υπάρχει μόνο μία ανάρτηση από έναν ανώνυμο με το όνομα Πανάθας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Δεν λέω ότι δεν μπορεί το επιλήψιμο να υπάρξει. Λέω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σημαία μας την σφοδρή πιθανολόγηση εκεί που ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά. Δεν μπορούμε όταν υπάρχει αποδεικτικό έλλειμμα να αναβαθμίζουμε σε απόδειξη την κατάθεση ενός ανθρώπου που λέει τον πόνο του. Ο κύριος Σαρρής υφίσταται πάρα πολλά από όσα ακούγονται και δεν υπάρχει πιθανότητα επανόρθωσης. Ο κύριος Σαρρής ελπίζει ότι θα απαλλαγεί από την επιτροπή σας και θα αποδείξει και στην ποινική διαδικασία την αθωότητα του.

Γίνεται παράλληλα μία ποινική διαδικασία για την ίδια υπόθεση. Εσείς θα τελειώσετε νωρίτερα. Οι επαπειλούμενες ποινές είναι σοβαρές. Λειτουργούν σαν στίγμα, κοινωνική περιθωριοποίηση. Με οίηση ένας μεγάλος επιχειρηματίας που μίλησε εδώ, είπε: όλη η Ελλάδα το ήξερε. Ομολογώ ότι δεν το έχω ξανακούσει. Αυτό είναι ύβρις. Έχουμε ανθρώπους στην τηλεόραση που ονομάζουν Δίκη την εκπομπή τους. Η Δίκη είναι το πιο σοβαρό πράγμα. Δεν είναι δυνατόν να σύρονται άνθρωποι, να στιγματίζονται».

Τέλος, ο δικηγόρος του Γιώργου Δούρου ανέφερε: «Σε βάρος του Δούρου δεν έχει προσκομιστεί κανένα στοιχείο. Δεν έχει καν αναφερθεί το όνομα του από κανέναν. Όπωσδήποτε και αν ξεπεραστεί αυτό το δικονομικό ελάττωμα, αποδείχθηκε ότι όχι απλώς δεν είχε εμπλοκή αλλά δεν μπορούσε να έχει. Ζητάω την απαλλαγή του πελάτη μου».

Μοιραστείτε το: