12/08/2020
Ελλάδα | Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 - 14:39

Τα είπαν για Τουρκία και Αγιά Σοφιά Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους

Όπως ήταν λογικό, στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την Τρίτη (14/7), το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν αυτό της Αγιάς Σοφιάς.

Ο Αναστασιάδης, που τα είπε νωρίτερα και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνομιλίας τους.

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Τουρκία παραβιάζει ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι προκλήσεις της είναι πολλές και κοινές, ενώ δεν απευθύνονται μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Χρήζουν μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης.

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο, ο οποίος όμως θα βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

Συζητήσαμε και την πρωτοφανή απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς. Απόφαση που μας πληγώνει ως Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους και ως πολίτες του κόσμου. Μία οπισθοδρομική κίνηση της Τουρκίας, με την Άγκυρα να επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο. Μόνο αδυναμία μπορεί να υποδηλώνει η απόφαση του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο και αυτό δεν αλλάζει. Η ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομιά του κόσμου δε μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών. Η Αγιά Σοφιά μας ξεπερνά όλους, τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται».

Από την άλλη, ο Αναστασιάδης τόνισε πως «δεν είμαστε εμείς που απειλούμε κανέναν, αντιθέτως, Ελλάδα, Κύπρος και Ευρώπη απειλούνται, η Άγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αν και είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε.

Από κοινού θα ενεργήσουμε για την Αγιά Σοφιά, και μαζί μας οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι, πολιτικοί και πολίτες, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα ότι είναι αδιανόητο τη σύγχρονη εποχή να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα.

Τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες είναι κοινά. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση αχρείαστη».

Μοιραστείτε το: