13/08/2020
Ελλάδα | Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 - 11:22

Δένδιας: «Παγκόσμιο το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το θέμα θα τεθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (13/7)

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, με τον Νίκο Δένδια να λέει την Κυριακή (12/7) πως «το θέμα θα τεθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρας (σ.σ. 13/7), όπου η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο με ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε επίσης πως «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό και όχι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.

Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.

Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει την τουρκική στάση γιατί αν δεν το κάνει, δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Μοιραστείτε το: