12/08/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 - 17:26

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα σε Τσίπρα και Γεννηματά

Τι ειπώθηκε από τους προέδρους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά ξέσπασε την Πέμπτη (9/7) στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «ντροπή για την κα Γεννηματά η ψήφιση του σχεδίου νόμου» και υποστήριξε ότι το κόμμα εγκαταλείπει την παράδοση της προοδευτικής παράταξης, για να σημειώσει ότι «υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να την συνεχίσει».

Απαντώντας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε ότι επέλεξε να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση και να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις που τελικά αναμόρφωσαν το σύνολο του νομοσχεδίου, καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για τα σκάνδαλα που σκάνε στην αυλή του καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να ασκήσει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανταπαντώντας, ανέφερε: «Στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες στιγμές για να πάρει κανείς κορυφαίες αποφάσεις. Εσείς το κάνατε αυτό στην πολιτική σας σταδιοδρομία ως αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. τρεις φορές. Η πρώτη όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική. Εσείς επιλέξατε παρά ότι εκπροσωπείτε ένα κόμμα που θα μπορούσε να παίξετε ρυθμιστικό ρόλο να στηρίξετε τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Δεύτερη επιλογή σας να πάτε απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών αν και ήσασταν μόνη και διαφωνήσατε με τις απόψεις των συντρόφων σας τότε που σε συνάφεια με την παράδοση και τις απόψεις των Ευρωπαίων συντρόφων σας ήταν υπέρ της Συμφωνίας. Πήγατε κόντρα στις ιδέες της παράταξής σας και στηρίξατε τις ιδέες της λαϊκής συντηρητικής Δεξιάς.

Η τρίτη επιλογή σας είναι σήμερα που στηρίζετε το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη κόντρα στις ιδέες του προοδευτικού κόσμου. Σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναφέρομαι στην ύφεση και στη λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη, επιλέγετε όχι απλά να κάνετε τον συνήγορο του κ. Μητσοτάκη αλλά να μας κατηγορήσετε για παρακράτος.

Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εύλογη επιλογή. Η επιλογή σας σήμερα να κάνετε πάλι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έχουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καταστροφική και παράλογη επιλογή. Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πόρτες είναι ανοικτές. Το θέμα είναι αν θα σας θέλει ο κ. Μητσοτάκης που υφαρπάζει τα στελέχη σας. Ο καθένας και οι επιλογές του και ο καθένας άξιος των επιλογών του».

Και η Φ. Γεννηματά, ανεβάζοντας τους τόνους, είπε: «Αν είναι λοιπόν κάτι ντροπή σήμερα, είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου όταν μάλιστα την πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Και θα σας πω εγώ κ. Τσίπρα τι είναι ντροπή. Γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο. Ντροπή λοιπόν είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις και να υιοθετείς και τις λογικές της και τις πρακτικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές.

Θέλετε να συνεχίσω για το τι είναι ντροπή; Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, να ισοπεδώνεις τη μεσαία τάξη και να το παίζεις δήθεν αριστερός».

Μοιραστείτε το: