04/08/2020
Ελλάδα | Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 - 12:56

Μητσοτάκης: «Θα το μάθετε από εμένα αν είναι να γίνει ανασχηματισμός»

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τα ελληνο-τουρκικά, την πανδημία του κορωνοϊού και τις υποθέσεις Παπαγγελόπουλου - Καλογρίτσα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε την Τρίτη (7/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων ο ανασχηματισμός, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού. Επιπλέον, έκανε έναν απολογισμό με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τότε που επέστρεψε στη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση της κυβέρνησης αυτόν τον χρόνο, ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση.

Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη. Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά.

Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε.

Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπήρχε πρόθεση από μέρους μου για διάλογο και επίλυση με τον Ερντογάν.Είχα ενημερώσει τη Μέρκελ, δε χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.

Βέβαια ο διάλογος της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση. Δεν ήταν η Ελλάδα που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο.

 Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόφαση και δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα.

Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα.

Σχετικά με τα χθεσινά στοιχειά των νέων κρουσμάτων, είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα. Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή. Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις. Θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί, αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων.

Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Έχουμε καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Είναι πολύ πιο έμπειροι και οι ειδικοί πια. Μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι το πότε θα βρεθεί το εμβόλιο.

Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, αλλά τη θεωρώ αναμενόμενη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι. Η χρήση μάσκας κατά βάση τηρείται, οι αποστάσεις όμως είναι θέμα. Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Χρειάζεται προσοχή. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση απαγόρευσης τους, αλλά χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση. Εγώ εισηγήθηκα στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί και ο περιορισμός των έξι ατόμων.  

Μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στη δημόσια υγεία. Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και επιτυχία. Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευόμενες καραντίνες.»

Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος.

 Δεν είναι της στιγμής να γίνει ανασχηματισμός, όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν. Εεκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.

Η προσοχή μου είναι απολύτως εστιασμένη στην οικονομία. Σε 10 μέρες από τώρα θα συζητηθεί το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υποστηρίξουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι η προτεραιότητα τους επομένους 12 μήνες.

Κανείς δε μπορεί να χρεώσει την κρίση στην κυβέρνηση. Η οικονομία πριν τον κορωνοϊό πήγαινε μια χαρά. Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ κακόβουλος για να το κάνει αυτό.

Σε αυτόν τον χρόνο μειώθηκαν φόροι, έγιναν επενδύσεις, η κατάσταση στο μέτωπο της τάξης και της ασφάλειας βελτιώθηκε και η κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό νομοθετικό έργο. Θα κάνουμε πολλές αλλαγές που θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπειγόντως. Κεντρική δέσμευση είναι η μείωση των φορών.

Το 2020 η χωρά βγήκε στις αγορές. Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλότερο από πέρσι. Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα υποστηρίξουμε την  οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την οικονομία. Προφανώς και υπάρχουν απώλειες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Το 2016 επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Για την προανακριτική στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου,η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση. Για τις αποκαλύψεις γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα θα αποφανθεί η Βουλή.

Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ενίσχυση των θεσμών. Η δημοκρατία μας είναι πιο στερεή, πιο ενισχυμένη, μεσολάβησε και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δικό μου μέλημα να κοιτώ στο μέλλον και ταυτόχρονα να διασφαλίζω με θεσμικό τρόπο ότι όποιαδήποτε υπόθεση θα διερευνάται. 

Σήμερα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις γι τον στενότερο συνεργάτη του. Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Πρόκειται για εκκωφαντική εκδίκηση της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας ζυγαριά βάζοντας από τη μια πλευρά το δήθεν το δικό τους ηθικό πλεονέκτημα.

Η λίστα με τα ΜΜΕ δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν. Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς.  Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση».

Μοιραστείτε το: