12/08/2020
Ελλάδα | Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 - 11:19

Σύψας: «Ο ιός περιμένει τα λάθη μας, πρόβλημα τα βόρεια σύνορα»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως «ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του»

Ανήσυχος αναφορικά με τον μέλλον ο Νίκος Σύψας, που τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη (7/7) πως «ο ιός είναι εδώ και περιμένει τα λάθη μας».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους κινδύνους που φέρνει ο τουρισμός αναφορικά με τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα.

Ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα, είχαμε και και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα “ορφανά”. Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα.

Όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλαζουν κάθε μερα αναλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας».

Ο Σύψας μίλησε και για τα πανηγύρια του καλοκαιριού, αναφέροντας ότι «για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα, δηλαδή μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι. Ενδεχομένως, μελλοντικά, να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Οι επιλογές για το μέλλον είναι δύο. Η μία είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. Αν παίζουμε με την επιδημία, παίζουμε και με την οικονομία.

Ενδέχεται να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δύο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο.

Για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης στη χώρα μας, πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις ή 14.000.000 αν είναι δύο δόσεις το εμβόλιο».

Μοιραστείτε το: