24/11/2020
Εθνικές ομάδες | Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 - 12:23

Ζαγοράκης για Euro 2004: «Μπορούμε να το ξαναζήσουμε»

Ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης πριν από 16 χρόνια θεωρεί πως «τα πάντα είναι στιγμές και λεπτομέρειες», ενώ τόνισε πως «στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αφήσουμε το ΕΓΩ και να βάλουμε το ΕΜΕΙΣ»

Η 4η Ιουλίου θα είναι πάντοτε μία σπουδαία ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Τότε ήταν, το 2004, που η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ άφησε... ξερή όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου νικώντας με 1-0 την Πορτογαλία μέσα στο σπίτι της.

Για να θυμηθεί εκείνες τις στιγμές, φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου (4/7) ο τότε αρχηγός της εθνικής Ελλάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης, που ανέφερε πως «σημαντική δεν είναι μόνο η 4η Ιουλίου. Ξεκινάει από τις αρχές του Ιούνη και πάνε 25 μέρες οι αναμνήσεις του 2004. Είναι στιγμές που δεν θα σβήσουν ποτέ από την μνήμη όλων των Ελλήνων και ειδικότερα και όλων των ποδοσφαιριστών εκείνης της ομάδας. Ήταν κάτι που δεν περίμενε κανείς ότι θα συμβεί, ακόμη και εμείς.

Ήταν τόσο μεγάλο και σπουδαίο αυτό που ζήσαμε που νομίζω θα μείνει για πάντα χαραγμένο και σε συνάρτηση παράλληλα να κάνεις την πατρίδα σου ευτυχισμένη αυτό τα λέει όλα. Καμία από εκείνες τις στιγμές που ζήσαμε δεν πρόκειται να ξεχαστούν από το μυαλό μας».

Μάλιστα, ο εμβληματικός αρχηγός της «γαλανόλευκης» εξέφρασε την πεποίθησή του πως κάτι τέτοιο... θα μπορούσε να ξανασυμβεί! Όπως είπε, «κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή και στο Μουντιάλ του 2010 η εθνική θα μπορούσε να πάει πολύ ψηλά. Γιατί να μην το ξαναζήσουμε; Τα πάντα είναι στιγμές και λεπτομέρειες. Μπορούμε να ξαναζήσουμε την Πορτογαλία γιατί και εκεί υπήρξαν στιγμές που έκαναν την διαφορά. Μπορεί να μας ξανατύχει. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αφήσουμε το ΕΓΩ και να βάλουμε το ΕΜΕΙΣ...

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να υπάρχει μια ασφάλεια σε όλους τους τομείς σε ότι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και ειδικά με το πρωτάθλημα. Κάθε χρόνος που περνάει και είναι 4η Ιουλίου οι στιγμές που ζήσαμε όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές είναι μοναδικές για το κατόρθωμα που έκανε η εθνική μας ομάδα».

Αναφορικά με το... τώρα της εθνικής, ο «Ζαγόρ» τόνισε ότι «το τι κρατήσαμε από εκεί και πέρα σαν ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης. Σαν εθνική ομάδα τα οφέλη του Euro ήταν πάρα πολλά γιατί μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στην Πορτογαλία τα επόμενα δέκα χρόνια η ομάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ότι είχε να κάνει με τις προκρίσεις στις τελικές φάσεις των διοργανώσεων. Αυτό άφησε μεγάλη παρακαταθήκη αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια η προκρίσεις τς εθνικής ήταν το 1980 σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1994 σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κάμψη σε επίπεδο εθνικής ομάδας αλλά προσωπικά το θεωρώ μια φυσιολογική εξέλιξη κατά κάποιο τρόπο γιατί αν δείτε ιστορικά όλες οι ομάδες της εμβέλειας τς Ελλάδας το έχουν περάσει αυτό. Οι βαλκανικές ομάδες έχουν μια κάμψη και αυτό που όλοι ευελπιστούμε είναι ότι θα πρέπει άμεσα και γρήγορα γιατί υπάρχει μεγάλο ταλέντο στους ποδοσφαιριστές να ξαναβρεθούμε πάλι στις τελικές φάσεις».

Μοιραστείτε το: