13/08/2020
Ελλάδα | Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 - 12:01

Βρούτσης: «Αύξηση προκαταβολής στις προσωρινές συντάξεις κατά 20 – 30%»

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε παρεμβάσεις από μέρους κυβέρνησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης, που μίλησε το Σάββατο (4/7) στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις αλλάζει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγουμε στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Αυξάνεται στο 80% για τις συντάξεις που αφορούν τους μισθωτούς του ΙΚΑ βάζοντας χαμηλότερο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτερο το διπλάσιο, και στο 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και του ΟΓΑ.

Αυτό το κάνουμε και με αναδρομική καταβολή κατεξοχήν για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι αυξήσεις των προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από τέλος Αυγούστου. Στο 70% αναμένεται να φτάσει και η προκαταβολή στις συντάξεις χηρείας».

Αναφορικά με το εφάπαξ, ο Βρούτσης είπε ότι «άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα αφορά στο εφάπαξ, που μέχρι σήμερα απαγορευόταν να δίνεται προκαταβολή. Τώρα με υπουργική απόφαση που θα δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μια εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους για να μην υπάρχει και περίπτωση που υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, ο υπουργός υπογράμμισε πως «στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών, ενώ από το τέλος του μήνα και για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συτήματος, θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες κι επικουρικές συντάξεις».

Τέλος, τοποθέτηση υπήρξε και για τον τουρισμό και τα επιδοτούμενα προγράμμα, με τον Βρούτση να τονίζει ότι «τα χρήματα είναι έτοιμα να αποδοθούν στους παρόχους, στους ξενοδόχους και τα καταλύματα. Η έκκληση που κάνω σήμερα είναι να ανοίξουν οι ξενοδόχοι τα ξενοδοχεία και να μπουν στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός.

Πρέπει να στηριχτούμε σε αυτή την τονωτική ένεση των Ελλήνων τουριστών φέτος, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που έχουν μπει στο πρόγραμμα και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ζητούν να κάνουν τουρισμό διαμέσου του προγράμματος μας. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή την τονωτική ένεση, είναι ζεστό χρήμα και μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ αλλάξαμε και τον κανονισμό και η πληρωμή των ξενοδόχων του κοινωνικού τουρισμού πλέον θα γίνεται σε έναν μήνα».

Μοιραστείτε το: