10/08/2020
ΓΓΑ | Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 - 11:21

Αυγενάκης: «Δίνω σκληρές μάχες με ισχυρές οικονομικές και μιντιακές δυνάμεις»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως δεν ανήκει στην κατηγορία των «διακοσμητικών πολιτικών»

Η αλήθεια είναι πως ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει αναλάβει μία από τις πιο δύσκολες... δουλειές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, που σύντομα κλείνει έναν χρόνο στην συγκεκριμένη θέση, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες απέναντι σε ανθρώπους που αντιτίθενται στις ενέργειές του αυτό το χρονικό διάστημα.

Για τις δυσκολίες αυτές μίλησε σε συνέντευξή του στο TV Creta το βράδυ της Παρασκευής (3/7), όπου ανέφερε πως «δίνω καθημερινά με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο γενναίες, σκληρές μάχες, σε ένα τοξικό περιβάλλον με ισχυρές οικονομικές και μιντιακές δυνάμεις.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτικών: αυτοί που αναλαμβάνουν θέσεις, ρόλους και αξιώματα και προσπαθούν να είναι ατσαλάκωτοι, διακοσμητικοί. Δεν ανήκω σε αυτή τη κατηγορία. Και υπάρχουν και αυτοί που σηκώνουν μανίκια και ξεκινούν δουλειά. Και παλεύουν. Δεν έχω δικαίωμα να κάνω πως δεν βλέπω τη κατάσταση που επικρατεί στο αθλητικό οικοσύστημα. Είναι χρέος μου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστώ. Κρινόμαστε από τη συνέπειά μας, όχι από το πόσο στρογγυλεύουμε τις καταστάσεις για να είμαστε αρεστοί.

Δεν μοιράζω παράδες για να με υπερασπίζονται στα ΜΜΕ και κρίνομαι από τον κάθε φίλαθλο για το σύνολο του έργου στο υφυπουργείο, όχι από εφήμερες συμμαχίες διοικήσεων ή παραγόντων».

Ο Αυγενάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πρωτοβουλίες του υφυπουργείου για... νοικοκύρεμα και τάξη με όρους διαφάνειας στο αθλητικό τοπίο της χώρας. Όπως είπε, «δημιουργήσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Πριν, οι Ομοσπονδίες δήλωναν ότι υπάρχουν περίπου 10.000 σωματεία. Σήμερα, που λειτουργεί το Μητρώο, τα νόμιμα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που έχουν προεγγραφεί - και θα χρηματοδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση με τον κορωνοϊό με τα 12 εκατ. που ανακοινώσαμε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών - φαίνεται ότι δεν ξεπερνούν τις 5.000. Το Μητρώο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, γονείς, αθλητές, παράγοντες, προπονητές, χορηγούς.

Συστήσαμε επίσης, μαζί με την ΚΕΔΕ, για πρώτη φορά, την ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, τον “Πέλοπα”. Ένα πρωτοποριακό βάση για να υπάρξει επιτέλους καθαρή εικόνα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, την κατάστασή τους και να μπορεί να σχεδιαστεί μια συνολική πολιτική αναβάθμισης και αξιοποιήσής τους.

Διανείμαμε για πρώτη φορά την τακτική επιχορήγηση 17,5 εκ. ευρώ μέσω του “Χίλων”, του καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης και επιχορήγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών, βασισμένο σε απολύτως μετρήσιμους δείκτες.

Ετοιμάζουμε, τέλος, Μητρώο Προπονητών και Μητρώο Αθλητών, που ούτε αυτά υπάρχουν».

Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που θα βγει σε διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες, «αποτελεί πραγματική τομή στον ελληνικό αθλητισμό. Θέτουμε καθαρούς όρους στο δρόμο για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας. Είμαστε υφυπουργείο Αθλητισμού και υπηρετούμε όλα, ανεξαιρέτως, τα αθλήματα».

Ο Αυγενάκης υπογράμμισε ακόμα ότι αξιοποιούνται μετά από χρόνια οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που είχαν παραμεληθεί από τους Αγώνες του 2004 και έφερε ως παραδείγματα τα τένις στο ΟΑΚΑ, το κλειστό Άνω Λιοσίων με την ΚΑΕ ΑΕΚ και τις Ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων, το Ολυμπιακό Χωριό που πέρασε στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ και τα κλειστά στην Παιανία.

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στην κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρού στη Ραφήνα χαρακτηρίζοντάς του «ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό μας. Δημιουργείται το πρώτο αθλητικό κέντρο για ΑμΕΑ στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη».

Τέλος, ο υφυπουργός προέβλεψε ότι η διεκδίκηση της ανάληψης του τελικού του Europa Conference League θα έχει αίσιο τέλος και πως η ΟΥΕΦΑ θα αναθέσει στο Ηράκλειο και στο «Παγκρήτιο Στάδιο» τη διεξαγωγή του για το 2022 ή το 2023. Την βεβαιότητά του την στήριξε στην αρτιότητα του φακέλου υποψηφιότητας, που με τις συνέργειες των φορέων της Κρήτης δεν κόστισε τελικά ούτε ευρώ, ενώ η ΕΠΟ υπολόγιζε ένα κόστος 200-300 χιλιάδων ευρώ και πρόσθεσε ότι «από πλευράς χρηματοδότησης για τα έργα στο γήπεδο, πέραν των κονδυλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα βάλουμε πλάτη για ό,τι άλλο χρειαστεί».

Μοιραστείτε το: