04/08/2020
Διοικητικά - Δικαστικά | Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 - 20:37

Τα θυμάμαι, δεν θυμάμαι του Αλαφούζου και το «δεν έχω αποδείξεις»

Τον... πόνο του κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, που μίλησε για... μιλημένες διαιτησίες από τον Ολυμπιακό μέσω καφενειακών συζητήσεων και αοριστιών

Mία από τα ίδια... Ο Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε την Πέμπτη (2/7) στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, στη συνεδρίαση που έγινε στο Εφετείο, αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν είχε να πει.

Ουσιαστικά, τον... πόνο του είπε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, που μέσα από αοριστίες και... καφενειακές αναφορές έκανε λόγο για «μιλημένες» διαιτησίες υπέρ του Ολυμπιακού, μόνο που δεν θυμόταν και δεν είχε αποδείξεις για τίποτα.

Ειπώθηκαν τα εξής: 

Αλαφούζος: Κατά τη δική μου εκτίμηση υπήρχε μία συστηματική εύνοια του Ολυμπιακού, από τα χρόνια που έχω ανακατευτεί εγώ. Σε σημείο ακραίο. Για μένα είναι σαφές ότι υπήρχε μία κεντρική κατεύθυνση. Σφύριζαν ανύπαρκτα πράγματα. Είχε εύνοια σε πολλούς τομείς. Υπέρ του Ολυμπιακού, κατά του Παναθηναϊκού και των ομάδων που δεν ήταν στο άρμα του Ολυμπιακού.

Πρόεδρος: Πώς επιτυγχάνεται αυτή η επιρροή;

Αλαφούζος: Υπάρχουν στοιχεία. Όπως οι κασέτες της ΕΥΠ που κατέγραψαν πράγματα.

Πρόεδρος: Όριζε ο Μαρινάκης διαιτητές;

Αλαφούζος: Είχε επιρροή στον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον κύριο Σαρρή. Ο κύριος Μαρινάκης είχε ζητήσει από τον κύριο Κουρίδη να αλλάξει διαιτητή σε ένα παιχνίδι Γ' Εθνικής. Μετά ο κύριος Κουρίδης τον πήρε πίσω και έλεγε ότι τα κατάφερε. Τα έχω διαβάσει αυτά.

Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι, το 2012, το 2014, το 2015. Τότε.

Πρόεδρος: Με ποιους μιλούσε ο κύριος Μαρινάκης;

Αλαφούζος: Δεν έχω μνήμη να θυμάμαι με ποιους μιλούσε ο Μαρινάκης. Αλλά, έχουν γίνει ακρότατα πράγματα.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποια πράγματα για τα πρόσωπα. Τι επιρροή είχε στον κύριο Σαρρή;

Αλαφούζος: Δεν ξέρω. Εγώ ξέρω τα αποτελέσματα. Το πώς γίνεται πρέπει να το βρείτε εσείς. Εγώ δεν είμαι ανακριτής.

Πρόεδρος: Άρα, είναι δικά σας συμπεράσματα;

Αλαφούζος: Ναι. Εγώ δεν έχω σχέσεις με τη διαιτησία και την ΕΠΟ.

Πρόεδρος: Σήμερα ελέγχει κάποιος την ΕΠΟ;

Αλαφούζος: Όχι, αλλά αυτό οφείλεται στην ΟΥΕΦΑ. Είναι ξένοι.

Έβλεπα το αποτέλεσμα, υπήρχε απολυτη αδιαφάνεια, δεν ξέρω ονόματα, η βαθμολογία των διαιτητών ήταν απαράδεκτη και προκλητική για κάποιο σκοπό, από εκεί και πέρα ποιος την έκανε. Θυμάμαι παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ένα φάουλ υπέρ του και 30 κατά. Αν δεν έκαναν τα χατίρια του Ολυμπιακού, κάθε Κυριακή. Έχω μάθει εκ των υστέρων ότι ο Ολυμπιακός ήθελε να ξεφτιλίσει και τους αντιπάλους του. Δεν του έφτανε η εύνοια η δική του.

-Πώς το μάθατε;

Από δημοσιογραφικές πηγές. Αλλά δεν μπορώ να τις κατονομάσω. Κινδυνεύουν. Υπάρχει βία στο ποδόσφαιρο. Τρεις δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ έφαγαν ξύλο από τον Ολυμπιακό.

Πρόεδρος: Έγιναν αλλαγές στην ΚΕΔ. Ήταν ο κύριος Ντάλας. Άλλαξε κάτι;

Αλαφούζος: Ο Ντάλας ήταν ανενεργός. Θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε και δεν τον βρίσκαμε. Μετά ήρθε η ΟΥΕΦΑ και τα άλλαξε όλα. Δεν έχουν γίνει αυτά σε πολλές χώρες. Εμείς δεν ξέραμε τις βαθμολογίες των διαιτητών, αλλά τις καταλαβαίναμε από τους ορισμούς που ακολουθούσαν.

Ήταν ακραίες διαιτησίες, σε διατεταγμένη υπηρεσία για να καταστρέψουν ομάδες. Ο Παναθηναϊκός έχει πάθει τεράστια οικονομική ζημιά, γιατί οι οπαδοί δεν άντεχαν την αδικία. Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά. Εσείς δεν έχετε ζήσει στο ποδόσφαιρο για να τα ξέρετε, αλλά εμείς τα ζήσαμε. Ήταν όλα ελεγχόμενα και αδιαφανή.

Εγώ θα θυμάμαι για πάντα τον κύριο Σπάθα για την άθλια, τη διατεταγμένη υπηρεσία κατά του Παναθηναϊκού. Αυτές οι φάσεις έχουν μείνει στο μυαλό μου. Ήταν μιλημένος με κάποιον από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν έχω αποδείξεις με ποιον.

Δεν ξέρω τι έκαναν οι παρατηρητές. Εγώ έβλεπα τους διαιτητές. Δεν είχα καμία γνώση για το τι συνέβαινε στα υπόγεια της ΕΠΟ. Κάτι είχε καταθέσει η κυρία Κανέλλη στη Βουλή για έναν διαιτητή που έπαιζε στοίχημα, αλλά δεν θυμάμαι.

Οι εισηγήσεις που πήρε ο Ντάλας ήταν τέτοιες για να τον ορισει. Προφανώς ήταν άσχετος ο Ντάλας. Αυτοί που διαιτήτευαν υπέρ του Ολυμπιακού ήταν διεθνείς και αυτοί που σφύριζαν κατά δεν γινόντουσαν ποτέ διεθνείς. Κλασσική περίπτωση πίεσης. Ήταν τραγική η κατάσταση στην ΕΠΟ. Βέβαια, δεν πιστεύω ποτέ ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Εγώ ξέρω για τον Παναθηναϊκό, όχι για άλλους.

Πρόεδρος: Εάν ένας παίκτης κάνει θέατρο, είναι κάρτα ή όχι;

Αλαφούζος: Είναι στους κανονισμούς. Δεν συζητάμε για μεμονωμένα λάθη. Ένα λάθος μπορεί να γίνει και να είναι ακρότατο. Όμως συστηματικές ενέργειες δεν είναι λάθος. Είναι συμμορία.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά άφησαν τον Σπάθα εκτός δύο μήνες. Δεν ήταν αρκετή η τιμωρία του;

Αλαφούζος: Όχι επειδή του επέτρεπαν να διαιτητεύει. Συνέχιζε να κάνει τις απάτες του.

Πρόεδρος: Είχατε κάνει σχόλια για το Βέροια - Ολυμπιακός 0-2, το 2015. Τι προσάπτετε τότε στον διαιτητή;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι.

Πρόεδρος: Ο κύριος Ιωαννίδης είναι πρόεδρος στην ΠΕΦΟ Σπετσών;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά το καταθέσατε.

Αλαφούζος: Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Έχουν περάσει πάνω από 100 διαιτητές. Τότε γίνονταν συνέχεια τέτοια πράγματα. Έβλεπα μία συνέχεια ενεργειών που ήταν ανεξήγητες. Αλλά, τώρα δεν θυμάμαι τίποτα για το Βέροια - ΟΦΗ του 2014.

Η επιρροή στην ΕΠΟ γινόταν και ίσως γίνεται μέσω των ΕΠΣ. Συνήθιζαν διάφοροι παράγοντες να εξαγοράζουν προέδρους των ΕΠΣ για να βγάλουν πρόεδρο στην ΕΠΟ. Γινόταν και πριν το 2012. Οι παράγοντες των ομάδων εξαγόραζαν τους προέδρους της ΕΠΣ

Πρόεδρος: Είστε φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Το έκανε και ο Παναθηναϊκός αυτό στο παρελθόν;

Αλαφούζος: Νομίζω ότι δυστυχώς ο Παναθηναϊκός για μία διετία είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει το ποδόσφαιρο δεν το έκανε. Και ακολούθησε τα χνάρια του κυρίου Κόκκαλη που κατέστρεψε το ποδόσφαιρο.

Πρόεδρος: Άρα υπήρχαν αυτά και πριν την έλευση του κυρίου Μαρινάκη;

Αλαφούζος: Ναι, δυστυχώς.

Είμαστε στο 2020 και με ρωτάτε πράγματα που έγιναν το 2015. Εάν με ρωτούσατε το 2016, θα τα θυμόμουν. Τώρα δεν θυμάμαι. Δεν περιμένω να γίνει τίποτα. Εχω καταθέσει υπομνήματα παντού, στη Δικαιοσύνη, στην Αστυνομία και δεν έγινε τίποτα. Και με εντυπωσιάζει και αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, δεν περίμενα να φτάσει εδώ.

Καπερνάρος (Δικηγόρος Σπάθα): Ο Σπάθας κατηγορείται σήμερα για το Αστέρας – Ολυμπιακός που έγινε την 1η Νοεμβρίου του 2014. Μόνο για αυτό. Σας ρώτησε πριν η κυρία πρόεδρος από ποιον ορίστηκε. Δεν θυμάστε. Ορίστηκε από τον Ντάλας.

Αλαφούζος: Ανύπαρκτος. Τον έδιωξαν οι ξένοι όταν ήρθαν.

Καπερνάρος: Ο Ντάλας είπε ότι σοκαρίστηκε όταν κατηγόρησαν τον Σπάθα και ότι είχε βασιστεί σε αυτόν όταν ήρθε στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ποιος παρενέβη για τον ορισμό του;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι ποιος παρενέβη τότε. Έχουν περάσει έξι χρόνια, είχα κάνει κατάθεση το 2014. Το σύνολο των ενεργειών του Σπάθα ευνοούσε τον Ολυμπιακό.

Καπερνάρος: Σας παρακαλώ να συγκεντρώσετε τη μνήμη σας.

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι. Δεν θα έκανα κατάθεση για ένα γεγονός. Ένα λάθος, ακόμα και ακροτατο είναι λάθος. 100 λάθη δεν είναι λάθη.

Καπερνάρος: Δηλαδή, τότε γνωρίζετε ποιος τον όρισε και το ξεχάσατε;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι τι έκανε ο Σπάθας στο Ξάνθη - Παναθηναϊκός. Ήταν επειδή ήταν διεθνής; Ήταν επειδή έπαιρνε λεφτά. Δεν ξέρω, υπήρχαν πολλά πράγματα που αποκόμιζε όφελος. Δεν ξέρω.

Καπερνάρος: Είδατε που μόνος σας βάζετε ερωτηματικά και λέτε δεν ξέρω;

Καπερνάρος: Άρα, για το Αστέρας - Ολυμπιακός το 2014, δεν ξέρετε κάτι;

Αλαφούζος: Δεν είπα δεν ξέρω, είπα δεν θυμάμαι. Ότι είχε καταθέσει τότε.

Καπερνάρος: Μα δεν καταθέσατε;

Αλαφούζος: Τότε δεν γνώριζα.

Δημακόπουλος (δικηγόρος Ολυμπιακού): Πήγατε στην ΟΥΕΦΑ και στο CAS;

Αλαφούζος: Ναι, πήγαμε. Αλλά για τυπικούς λόγους, δεν τις δέχτηκαν. Είχαν παρέλθει οι ημερομηνίες.

Δημακόπουλος: Μαζί με σας προσέφυγε και ο ΠΑΟΚ;

Αλαφούζος: Ναι, κάτι θυμάμαι.

Δημακόπουλος: Όταν πήγατε στο ποινικό δικαστήριο, πώς κρίνατε τον κύριο Γραμμένο.

Αλαφούζος: Τον έκρινα σοβαρό άνθρωπο, καλό δικηγόρο.

Δημακόπουλος: Είπατε ότι αν σε θέση να ελέγξει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, το τέρας του ποδοσφαίρου, είναι άλλο θέμα. Το είπατε;

Αλαφούζος: Το λέω και τώρα. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Δημακόπουλος: Αυτό δεν αναιρεί ότι όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει και τη διαιτησία;

Αλαφούζος: Όχι, για αυτό ήρθαν οι ξένοι.

Ο κ. Δημακόπουλος διάβασε συγκεκριμένες φάσεις από το φύλλο αγώνα του παιχνιδιού Βέροια - Ολυμπιακός και ρώτησε αν υπάρχει κάτι μεμπτό, με τον Αλαφούζο να απαντάει ότι δεν θυμάται τις φάσεις.

Δημακόπουλος: Είχατε πει στην ποινική διαδικασία ότι ο Ολυμπιακός έχει πέσει σε δυσμένεια και έχει αδικηθεί. Ισχύει αυτό;

Αλαφούζος: Ναι, έχει αδικηθεί σε κάποιες φάσεις.

Δημακόπουλος: Ο κύριος Βασσάρας είναι έγκριτος διαιτητής;

Αλαφούζος: Νομίζω, ναι, αλλά θα ήμουν επιφυλακτικός με κάθε διαιτητή.

Δημακόπουλος: Γιατί το 2016 ζητήσατε την απομάκρυνση του από κάθε πόστο με τη διαιτησία;

Αλαφούζος: Γιατί ζητούσαμε να έρθουν οι ξένοι.

Ο Δημακόπουλος διάβασε δημοσιεύματα για παράπονα του Αλαφούζου στον Λάκοβιτς, αλλά ο Αλαφούζος τα διαψεύδει, λέγοντας ότι οι επαφές του με την ΟΥΕΦΑ είναι εμπιστευτικές και δεν τις διαρρέει.

Ο Αλαφούζος ρωτήθηκε για δηλώσεις του Μάκη Αγγελίνα μετά το ματς με τον Άρη για την ακύρωση του γκολ του Καμπετσή και τόνισε ότι εκείνος το είδε διαφορετικά. Ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Γιώργου Δώνη και σχολίασε ότι «είναι ο προπονητής μας, που του έχουμε ζητήσει να φύγει».

Αλαφούζος: Φέτος, έγιναν αρκετά λάθη. Ο Παναθηναϊκός έχει ευνοηθεί άλλες φορές. Είπα ότι και ο Ολυμπιακός έχει αδικηθεί άλλες φορές. Από την εποχή του Κόκκαλη και μετά, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα σύστημα που ευνοείται από τη διαιτησία, έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ και πήρε τα εκατομμύρια από την Ευρώπη.

Χατζησαββάογλου (δικηγόρος Ολυμπιακού): Σε μία εκλογή στο ποδόσφαιρο, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεννοήσεις που αφορούν και άλλους χώρους;

Αλαφούζος: Επειδή μιλάτε για την εκλογή του κυρίου Μπουτσικάρη στη Σούπερ Λιγκ, προφανώς για να εκλεγεί κάποιος, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν και να συνεννοηθούν. Έκριναν ότι ο κύριος Μπουτσικάρης είναι κατάλληλος. Ο Ολυμπιακός ψήφισε τον κύριο Κούγια, που είναι ο πλέον ακατάλληλος.

Ο Χατζησαββάογλου διάβασε τη φετινή ανακοίνωση του Παναθηναϊκού μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και ρώτησε πως ο Αλαφούζος ισχυρίζεται ότι το ποδόσφαιρο έχει εξυγιανθεί, αλλά διαμαρτύρεται. Ο Αλαφούζος απάντησε ότι οι ομάδες όταν αδικούνται, βγάζουν ανακοινώσεις.

Δικηγόρος Ιωαννίδη: Έχετε πει ότι ο κύριος Ιωαννίδης ήταν πρόεδρος της ΠΕΦΟ Σπετσών. Πώς το γνωρίζετε;

Αλαφούζος: Δεν το είπα εγώ.

Δικηγόρος Ιωαννίδη: Μα το καταθέσατε το 2015.

Αλαφούζος: Σήμερα μου το υπενθύμισε η πρόεδρος. Εγώ το είχα ξεχάσει. Δεν το θυμόμουν.

Δικηγόρος Ιωαννίδη: Είχατε στοιχεία τότε;

Αλαφούζος: Θα είχα και θα τα κατάθεσα τότε. Τώρα δεν θυμάμαι.

Αλαφούζος: Στον ανακριτή είχα πει ότι υπάρχει μια συμμορία που κατευθύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το λέω και τώρα. Δεν θυμάμαι τίποτα για το Βεροια - ΟΦΗ. Κατήγγειλα αυτά που θεωρούσα μέρος συστηματικών ενεργειών με συγκεκριμένο σκοπό. Συγκέντρωσα 16 διαιτησίες, έκανα τη στατιστική μελέτη και πήγα στη Δικαιοσύνη για να ζητήσω έρευνα. Προσπαθούσα να αποδείξω ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Δικηγόρος Αμπάρκιολη: Εδώ ήρθατε να μας πείτε αυτά που διαβάσατε ή αυτά που είδατε και ακούσατε; Μπορώ να μάθω πού τα ξέρετε;

Από τις κασέτες της ΕΥΠ.

Πρόεδρος: Τα στοιχεία που πήγατε στην ΟΥΕΦΑ, τα πήγατε και στον ανακριτή;

Αλαφούζος: Ναι.

Μοιραστείτε το: