12/08/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 - 22:37

Μητσοτάκης: «Παραμένει ο στόχος για 11-12 κρεβάτια εντατικής ανά 100 χιλιάδες κατοίκους»

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορωνοϊό

Tο «παρών» σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19, έδωσε την Τετάρτη (1/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε την ανάγκη να διορθωθούν χρόνιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μεγάλη ταχύτητα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παραμένει ο στόχος για 11-12 κρεβάτια εντατικής ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει πράξη μόνη της η κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται σύζευξη του κράτους που είναι αναντικατάστατο και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών.

«Γνωρίζαμε στην αρχή της κρίσης ότι είχαμε έναν μικρό αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πρέπει να σας πω ότι η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της Ν.Δ. και πριν μας χτυπήσει ο κορωνοϊός.

Διότι δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο εξευτελιστικό από το να αναγκάζεται ένας συγγενής ενός βαριά αρρώστου να ζητά πολιτική παρέμβαση για να μπορέσει ο συγγενής, ο φίλος του, να βρει περίθαλψη σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς αυτή ήταν η αλήθεια αν θέλουμε να την κοιτάξουμε κατάματα πριν μας χτυπήσει η κρίση του κορωνοϊού.

Ναι, μπορέσαμε και επιστρατεύσαμε ό,τι υπήρχε για να δημιουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, προσωρινά, σε πρώτη φάση και φυσικά μόνιμα στη συνέχεια για να μη βρεθούμε κι εμείς αντιμέτωποι μ' αυτό το οποίο έζησαν άλλες χώρες», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «και τις πιο δύσκολες μέρες απείχαμε πάρα πολύ από το να γεμίσουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας κι αυτό ήταν κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ασχοληθούν περισσότερο με τους ασθενείς που είχαμε.

Τώρα βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, στο πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και εκεί έρχεται η πολύ σημαντική πρόσθετη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Τέλος, ανέφερε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υπάρξει αρωγός του ΕΣΥ από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τα κοινά και με τα ειδικά ελληνικά προβλήματα.

Μοιραστείτε το: