03/07/2020
ΓΓΑ | Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 - 23:40

EAK Αγίου Κοσμά: «Θα αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα»

Διαβεβαιώσεις από τους ιθύνοντες του αθλητικού κέντρου για τις ζημιές μετά το ξέσπασμα Πετρούνια * Δενδροφύτευση από τον Αυγενάκη και κάδοι ανακύκλωσης στο ΟΑΚΑ

Το ξέσπασμα του Λευτέρη Πετρούνια για την κάκιστη κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά την Παρασκευή (5/6), έφερε την απάντηση εκ μέρους των ιθυνόντων των εγκαταστάσεων και τις βεβαιώσεις για αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Έλληνας πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης των κρίκων έκανε λόγο με δημοσίευσή του για «άνισες, σε σχέση με τους συναθλητές μας συνθήκες». Αφορμή, η... πλημμύρα στον χώρο, καθώς η στέγη δεν κρατούσε το νερό της βροχής την Πέμπτη (4/6)!

Όπως είπε, «η βροχή να μας αναγκάζει να σταματήσουμε την προπόνηση στο κλειστό γυμναστήριο αφού η σκεπή πλέον δεν μπορεί να την κρατήσει εκτός. Νιώθω πραγματική θλίψη. Στεναχωριέμαι. Σκάω. Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι το χειμώνα να γυμναζόμαστε σε μόλις 3-4 βαθμούς πιο πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία και το καλοκαίρι αντίστοιχα, 3-4 βαθμούς πιο κάτω. Κάθε βροχή μας αναγκάζει να σταματάμε την προπόνησή μας και συχνά ο εξοπλισμός μας καταστρέφεται. 

Αμφιβάλλω πλέον για το πόσο θα κρατήσει η σκεπή από τις βροχές και δεν θα καταρρεύσει. Ξέρω την πραγματικότητα και ειδικά σήμερα που όλοι μας έχουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεαστεί αρνητικά. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχουν προτεραιότητες πιο σημαντικές από τον αθλητισμό, όπως είναι η υγεία και η στήριξη της εργασίας. Δεν μπορώ όμως παρά να σκέφτομαι ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χρήζει μιας διαφορετικής αντιμετώπισης.

Χρειάζεται μια επανεκκίνηση και στον αθλητισμό. Θέλουμε την αυτονόητη βοήθεια για να μπορούμε να συνεχίζουμε να σηκώνουμε τη σημαία μας ψηλά και να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τα μικρά παιδιά και να φέρουμε όσο γίνεται περισσότερα κοντά στον αθλητισμό. Χρειαζόμαστε την ελάχιστη στήριξη. Τις αυτονόητες υποδομές. Αυτές που θα μας επιτρέπουν απλά να προπονούμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες».

Η πρόεδρος του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, Μερόπη Μοσχογιάννη, προχώρησε σε ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα, λέγοντας τα εξής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα για την κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, ύστερα από την πρωτοφανή καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή προχτές Τετάρτη, αρχικώς επιθυμούμε να εκφράσουμε απολογίες και τη λύπη μας στις αθλήτριες και στους αθλητές, που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Οφείλουμε, παράλληλα, να ενημερώσουμε όλους ότι πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής Διοίκησης είναι η ασφάλεια, τόσο των αθλητών – αθλητριών όσο και των μεγάλου αριθμού των αθλουμένων, οι οποίοι κάνουν χρήση των χώρων του Αθλητικού Κέντρου.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε την χρήση αυτών εάν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια επικινδυνότητας. Mε απόφαση της νυν Επιτροπής Διοίκησης, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 αυτοψία στις οροφές των προπονητηρίων, επισημάνθηκαν συνολικά τα προβλήματα που χρήζουν αποκατάστασης και δεσμεύτηκαν τα αναγκαία ποσά ύψους 83.000 ευρώ. Λόγω, όμως, της ιδιαιτερότητας των έργων, που θα διατάρασσαν την Ολυμπιακή προετοιμασία για τους αγώνες στο Τόκιο, οι συγκεκριμένες εργασίες αποφασίστηκε να υλοποιηθούν εντός της καλοκαιρινής περιόδου, κατά τη διάρκεια που οι αθλητές - αθλήτριες θα βρίσκονταν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά σε τακτά χρονικά διαστήματα, όλους τους προηγούμενους μήνες, πραγματοποιούσε τοπικές και μικρής έκτασης συντηρήσεις στις οροφές των προπονητηρίων, εστιαζόμενες κυρίως σε καθαρισμό και επισκευή των υδρορροών (λούκια στέγης). Βεβαιώνουμε όλες τις αθλήτριες και τους αθλητές ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα θα αντιμετωπισθούν άμεσα, αποτελεσματικά και συνολικά.

Τους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια επιμονή και προσήλωση την προσπάθεια τους. Ως Επιτροπή Διοίκησης είμαστε καθημερινά και συνεχώς κοντά τους. Όλες οι ενέργειές μας είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των καλύτερων συνθηκών, ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους».

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα, υπήρξε μία συμβολική κίνηση από τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος φύτεψε ένα από τα 22 πλατάνια που τοποθετήθηκαν σε πρώτη φάση στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Επίσης, τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά κάδοι ανακύκλωσης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΓΓΑ:

«Αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους όμορους Δήμους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και φροντίδα του Ολυμπιακού Σταδίου

 Έπειτα από 16 χρόνια, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση των περιβαλλόντων χώρων του ΟΑΚΑ και τοποθέτηση, για πρώτη φορά, κάδων ανακύκλωσης στο Ολυμπιακό Στάδιο, επ’ ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, φύτεψε συμβολικά ένα από τα συνολικά 22 πλατάνια που σε πρώτη φάση τοποθετούνται γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ θα ακολουθήσει ευρύτερη δενδροφύτευση ανθεκτικών και κλιματολογικά κατάλληλων ειδών της μεσογειακής χλωρίδας, όπως προέβλεπε από το 2004 το “σχέδιο Καλατράβα”. Στη σχετική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αναστάσιος Μαυρίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, Ιωάννης Νικολαράκος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Νικόλαος Θυμάκης, η διοίκηση, η διεύθυνση και το προσωπικό του ΟΑΚΑ, ιδιώτες που ευγενικά προσέφεραν φυτά και χώμα, καθώς και αντιπροσωπεία των Συστημάτων (1ο, 2ο και 3ο) Προσκόπων Αμαρουσίου.

Ο κ. Αυγενάκης εξήρε τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΙΓΕ για την αντίστοιχη περιβαλλοντική αναβάθμιση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, τόνισε τον συμβολισμό του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με το ξεκίνημα της “πράσινης ανάπλασης” των εξωτερικών χώρων στο ΟΑΚΑ και τη μετάβασή του στην «εποχή της ανακύκλωσης», ευχαριστώντας παράλληλα τους αυτοδιοικητούς φορείς των όμορων Δήμων για τη συμβολή τους στη φροντίδα του Ολυμπιακού Σταδίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στη συμμετοχή των Προσκόπων, στη σημασία των εθελοντικών δράσεών τους για την προστασία του περιβάλλοντος και στα μηνύματα που εκπέμπουν προς την κοινωνία.

Ο κ. Αυγενάκης, μάλιστα, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα έπρεπε να εορτάζεται κάθε ημέρα! Το περιβάλλον χρειάζεται τον σεβασμό, την προσοχή και την προστασία όλων μας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα της ζωής μας». Τέλος, οι παριστάμενοι επισκέφθηκαν και έναν από τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός του ΟΑΚΑ, την δεξαμενή της ύστερης Ρωμαϊκής Περιόδου, όπου η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Θεοδώρα Τζεφέρη, αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης που εκτελούνται στα μνημεία για την ανάδειξή τους και τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα τα ενώνει πέριξ των αγωνιστικών εγκαταστάσεων».

Μοιραστείτε το: