21/10/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 - 21:17

Η Αυστραλία απέκτησε το δικό της Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης (pics)

Παρουσιάζει σε φιλότεχνους δύτες γλυπτά έργα του Jason deCaires Taylor

Ολοκληρώθηκε το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης (MOUA) στην Αυστραλία το οποίο παρουσιάζει, στο βυθό, σε φιλότεχνους δύτες γλυπτά έργα του Jason deCaires Taylor.

Το μουσείο, που βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της πόλης Τάουνσβιλ στην πολιτεία Κουΐνσλαντ, φιλοξενεί υποβρυχίως μια συλλογή έργων του Βρετανού καλλιτέχνη επιδιιώκοντας να αναδείξει και να διατηρήσει την απίστευτη βιοποικιλότητα του κοραλλιογενούς υφάλου Great Barrier Reef.

Το μοναδικό έκθεμα του μουσείου, που είναι ορατό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι το γλυπτό «Σειρήνα του Ωκεανού», ένα έργο του οποίου τα χρώματα αλλάζουν παρακολουθώντας τις αλλαγές στη θερμοκρασία των νερών. Το γλυπτό οπτικοποιεί την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών που έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου λεύκανση των κοραλλιών, καθώς εξορίζονται τα φύκια τα οποία ζουν μέσα στους ιστούς τους. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και διαφανές ακρυλικό και στο εσωτερικό του έχει 202 LED τα οποία αλλάζουν χρώμα με την άνοδο και πτώση της θερμοκρασίας. Οι θεατές, από μακριά, παρατηρούν αλλαγή από βαθύ μπλε σε ανοιχτό μπλε, σε κίτρινο, σε πορτοκαλί και, τέλος, σε βαθύ κόκκινο, ένδειξη ότι ο κοραλλιογενής ύφαλος διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Ο πιο τελευταίος κήπος του υποβρύχιου μουσείου, του μεγαλύτερου υποβρύχιου μουσείου στο νότιο ημισφαίριο - με επωνυμία «Coral Greenhouse» - ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα εγκαίνια αναβλήθηκαν. Περιλαμβάνει 20 γλυπτά τα οποία θα αυξάνονται σε μέγεθος, καλυπτόμενα σιγά σιγά με κοράλλια, για να προσελκύσουν νέα θαλάσσια ζωή στο Great Barrier Reef.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα μουσεία υπάρχουν στη Φλόριντα των ΗΠΑ και στο Κανκούν του Μεξικού.

Μοιραστείτε το: