14/07/2020
Κόσμος | Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 - 19:46

Τα ίδια και τα ίδια ο Ερντογάν: «Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο...»

Συνάντηση με Αλ Σάρατζ και επίθεση σε Χαφτάρ από τον Τούρκο πρόεδρο

Δεν πτοείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα μηνύματα που του στέλνουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας την Πέμπτη (4/6) ότι θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις και οι σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ανέφερε σχετικά: «Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δικαίου και εκείνων που έχουν δίκιο».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και είπε: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων.

Η συνάντησή μου με τον Σάρατζ είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό και την ευημερία των πολιτών της. Από τη διαδικασία του Βερολίνου ως το ΝΑΤΟ θα ενεργήσουμε από κοινού με την κυβέρνηση Σαράτζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες.

Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τους Λίβυους και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου. Το λέω ξανά: ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη. Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί.

Πρόσφατα απέρριψε την πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει τους γείτονες και την Ευρώπη. Καλούμε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες να κάνουν αναγκαία βήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουν την παράνομη πώληση του πετρελαίου του Λιβυκού λαού».

Μοιραστείτε το: