03/07/2020
Ελλάδα | Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 - 21:11

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα είπε με τους οινοποιούς και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του

Συνάντηση στα Σπάτα με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών είχε την Τρίτη (2/6) ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους οινοποιούς.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων. Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της εργασίας.

Αν αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα, αν η παραγωγικότητα σταματήσει, θα αυξηθεί η ανεργία στα μεγέθη τα οποία τα συναντήσαμε τα εφιαλτικά χρόνια το 2014. Κι αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει να το αποτρέψουμε τώρα. Αν το αφήσουμε να συμβεί θα είναι αργά, θα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο η επανάκαμψη», είπε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης με περιουσιακό κριτήριο, πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ως κεφάλαιο κίνησης και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, που συμπεριλαμβάνει και το κρασί, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο.

«Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%, μονίμως πλέον, το είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν, που δεν ήμασταν σε κρίση. Φανταστείτε τώρα που είμαστε σε κρίση. Θα κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει μια προκαταβολή φόρου τώρα με βάση το περσινό εισόδημά του, το 2019, που ήταν μια καλή χρονιά, Άρα αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί.

Ειδικά για εσάς, όπως μελετούν στην Ισπανία και την Γαλλία, επειδή υπάρχει απόθεμα προς απόσταξη, θα μπορούσαμε να δούμε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σοβαρής επιδότησης για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην απόσταξη και να προχωρήσετε στη συνέχεια στην καινούργια σοδειά», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Οι οινοπαραγωγοί, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά και τον δικό τους κλάδο και ορισμένοι «δεν πούλησαν ούτε μπουκάλι», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ «έχουν σταματήσει και οι εξαγωγές».

Επισήμαναν πως πολλοί οινοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν των μέχρι τώρα μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, αφού οι ΚΑΔ λειτουργίας τους δεν μπήκαν στα προγράμματα ενίσχυσης και δεν μπήκαν ούτε στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, μια και δεν πληρούσαν την προϋπόθεση που υπήρχε για μόνιμους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ως καθετοποιημένες οικογενειακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις εποχικούς εργαζόμενους.

Ζήτησαν, επίσης, να λάβουν βοήθεια προκειμένου να «φύγουν» τα αδιάθετα αποθέματα της χρονιάς και να προχωρήσουν στη νέα παραγωγή, ενώ εξέφρασαν και αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, όπως στην εστίαση.

Τέλος, είπαν ότι έχουν θέμα και με τη μη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες, κάτι που όπως υπογράμμισαν αποτελεί «το μεγάλο τους παράπονο».

Μοιραστείτε το: