06/07/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 - 15:46

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

Συγγραφέας, που ταυτίστηκε με το γάμο της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή * Μήνυμα από τον πρωθυπουργό

Πλήρης ημερών, στα 91 της, έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας, Αμαλία Μεγαπάνου.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1929 ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου και η ζωή της ταυτίστηκε από τον πρώτο της γάμο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1951. Η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1972 όποτε και ήρθε το διαζύγιο για να παντρευτεί ξανά στις 17 Μαΐου 1973, τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής καριέρας της.

Για το θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε το ακόλουθο μήνυμα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το μεσημέρι της Τρίτης (2/6):

«Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες».

Μοιραστείτε το: