07/07/2020
Κόσμος | Σάββατο 30 Μαΐου 2020 - 17:15

Οριστικό τέλος στη συνεργασία ΗΠΑ και ΠΟΥ και αντίδραση από Ευρωπαϊκή Ένωση

Ζητείται από τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν την απόφασή τους

Πάλι στο ναδίρ έφτασαν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς την Παρασκευή (29/5) ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τερματίζεται η μεταξύ τους συνεργασία.

«Επειδή απέτυχε να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως του ζητήθηκε, σήμερα τελειώνουμε τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και ανακατευθύνουμε τα ποσά αυτά σε άλλες παγκόσμιες πηγές που έχουν υγειονομικές ανάγκες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και το Σάββατο (30/5) υπήρξε αντίδραση από την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Γιοζέπ Μπορέλ, με κοινή ανακοίνωση κάλεσαν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Τονίζουν, παράλληλα, ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει τον ΠΟΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να ηγείται της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις πανδημίες, τις σημερινές και τις μελλοντικές. Για τον λόγο αυτόν η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων μας είναι απαραίτητη και απαιτούμενη.

Απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια απειλή τώρα είναι η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και για κοινές λύσεις. Οι ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτό το πνεύμα καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή που έχουν ανακοινώσει.

Καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τη μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19 ο κύριος στόχος για όλους είναι να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η πανδημία. Η Ε.Ε. συνεχίζει να στηρίζει τον ΠΟΥ και έχει ήδη προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μοιραστείτε το: