09/07/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 - 20:23

Tσίπρας: «Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η Ν.Δ.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βιαστικοί πανηγυρισμοί για τα λεφτά που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Mε καλό μάτι βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας τα 32 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, αλλά δεν χρειάζονται πρόωροι πανηγυρισμοί.

Αυτό τόνισε την Πέμπτη (28/5) σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «είναι μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Παρόλο που δεν είναι όλο το πακέτο που είχε ζητηθεί, υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως η αμοιβαιοποίηση. Αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, χωρίς να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτή η εξέλιξη γίνεται και εξ ανάγκης. Αν δεν αλλάξουν στρατηγική, ο συστημικός κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της Ε.Ε. Έχει όμως σημασία να δούμε με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια, αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι, δηλαδή μνημόνια, και σε τι βάθος θα δοθούν».

Aπό εκεί και πέρα, έριξε τα βέλη του στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η Ν.Δ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και τη χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός, αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε.

Eμείς λέμε μη επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση, δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση, για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους.

Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εμείς μειώσαμε τοn ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%. Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα».

Είπε επίσης «πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του “μαξιλαριού” και μάλιστα τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί, διότι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε άμεσα, με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είναι στο μισό».

Για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος, για να πει σχετικά: «Θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η αμηχανία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας παρέχει η συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα κυρώσεων. Πέρσι με τον κ. Αναστασιάδη το είχαμε κερδίσει αυτό.

Το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με τη λεγόμενη “κινητικότητα” στα σύνορα δεν είναι καλό σημάδι. Δεν κάνεις διάβημα γιατί υπήρξε “κινητικότητα” αλλά γιατί οι Τούρκοι πέρασαν από εδώ. Να το κρύβεις και να μετακινείς και λίγο πιο δω το φράχτη για να μην ενοχλείς δεν είναι η ορθή στρατηγική».

Μοιραστείτε το: