25/05/2020
Ελλάδα | Σάββατο 23 Μαΐου 2020 - 13:23

Σύψας: «Από τα πιο επικίνδυνα μέρη τα γυμναστήρια»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας θεωρεί πως οι κλειστοί χώροι εκγύμνασης είναι οι τελευταίοι που πρέπει να ανοίξουν

Όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν ή ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά, αφήνοντας πίσω τους τον κορωνοϊό.

Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει ακόμα για τα γυμναστήρια, η επαναλειτουργία των οποίων έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει πάντως και το πρόωρο άνοιγμά τους.

Σύμφωνα με τον Νίκα Σύψα όμως, οι εν λόγω χώροι «είναι από τους πιο επικίνδυνους για τη μετάδοση του ιού και θα έπρεπε να ανοίξουν τελευταίοι».

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο (23/5) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, που ανέφερε επίσης ότι «το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου δεν είχε καμία επίδραση στην επιδημία, οπότε περιμένουμε να δούμε και το άνοιγμα των μικρότερων τάξεων. Τα σχολεία δε μπορούν να μένουν κλειστά. Η καλύτερη εποχή για να ανοίξουν τα Δημοτικά είναι τώρα».

Σε ό,τι αφορά τη γενική κατάσταση στη χώρα, ο Σύψας σχολίασε πως «η καμπύλη της επιδημίας είναι πάρα πολύ χαμηλά. Ξεκινάμε από ένα πολύ καλό σημείο το καλοκαίρι μας.

Για τους συνωστισμούς έξω από τα μπαρ τίθεται μεγάλο ζήτημα, καθώς είναι πιθανό να φανεί σε δύο βδομάδες από τώρα ο αντίκτυπος στην καμπύλη της επιδημίας. Μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή η ωραία εικόνα που έχουμε τώρα να ανατραπεί ταχύτατα.

Ο ιός δε συγχωρεί κανένα λάθος. Λάθος σημαίνει καταστροφή. Ο ιός θα χτυπήσει ανελέητα. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα έχουμε και δεύτερο κύμα, όχι από το χειμώνα, αλλά από το καλοκαίρι».

Τέλος, αναφορικά με το θέμα του τουρισμού, είπε πως «μπορούμε να κάνουμε δειγματοληπτικά τεστ σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες με υψηλό επιπολασμό. Υπάρχει ολόκληρο δίκτυο μέτρων ασφαλείας που ξεκινάει από την άφιξη του ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο και συνεχίζεται μέχρι τον προορισμό του. Επίσης, υπάρχει πρωτόκολλο έγκαιρης ανίχνευσης ενός δείγματος και ξενοδοχείο απομόνωσης. Μπορούμε έγκαιρα να αντιμετωπίσουμε ένα κρούσμα.

Είναι σαφές ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και υπάρχει μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων, μπορεί μέχρι και να σταματήσει ο τουρισμός».

Μοιραστείτε το: