28/05/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 - 16:25

Πανελλαδικές: Προαιρετικές οι μάσκες στους υποψήφιους, υποχρεωτικές σε επιτηρητές

Δόθηκαν μέσω ΚΥΑ οι οδηγίες για το τι θα ισχύσει

Στην εποχή του κορωνοϊού όλα αλλάζουν… Οι οδηγίες - κανόνες της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προσδιορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται προαιρετική χρήση μάσκας για τους υποψήφιους, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές, αποστάσεις 1,5 μέτρων, ανοιχτά παράθυρα και απαγόρευση χρήσης ανεμιστήρων

Όλα αυτά καθορίζονται και προσδιορίζονται αναλυτικά στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας , Ν. Κεραμέως και Β. Κικίλια, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1967 Β'/21.05.2020) και που ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 (γραπτών ή προφορικών).

Αναλυτικότερα:

«Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.

Όσον αφορά στη χρήση προστατευτικών μασκών, αυτή θα είναι προαιρετική από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων. Ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Για τα παραπάνω θα πρέπει να μεριμνούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά και της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικούς Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά».

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, «οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό, προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας. Η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισυπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα».

Τέλος ξεκαθαρίζεται ότι τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.

Μοιραστείτε το: