25/05/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 - 16:35

ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία να συμβιβαστεί με την ιστορία, για να μην επαναληφθούν γενοκτονίες»

Η ελληνική αντίδραση στις διαμαρτυρίες της γειτονικής χώρας για τις εκδηλώσεις σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων

Απάντηση στην Τουρκία έδωσε την Τετάρτη (20/5) το υπουργείο Εξωτερικών, μια και στη γειτονική χώρα ενοχλήθηκαν την Τρίτη (19/5) για τις εκδηλώσεις της Ελλάδας αναφορικά με την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των ελληνικών Αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα.

Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μια σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

Και η καυστική απάντηση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στην Τουρκία θα πρέπει να σταματήσουν να παραποιούν την ιστορία και να συμβιβάζονται με αυτή, για να μην επαναληφθούν γενοκτονίες.

Αναλυτικά: «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Μοιραστείτε το: