21/09/2020
ΓΓΑ | Τρίτη 19 Μαΐου 2020 - 13:39

Μαυρωτάς: «Να συνηθίσουμε τα γήπεδα χωρίς κόσμο»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού τοποθετήθηκε για την επανέναρξη της Σούπερ Λίγκας 1 και αναφέρθηκε στο υγειονομικό πρωτόκολλο, που είναι πιο αυστηρό από αυτά σε Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία

Ο κύβος ερρίφθη τη Δευτέρα (18/5), όπου συμφωνήθηκε να αρχίσει ξανά η αγωνιστική δράση στην Σούπερ Λίγκα 1 από τις 6-7 Ιουνίου, με τον Γιώργο Μαυρωτά να σχολιάζει την απόφαση αλλά και το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να είναι ομαλή η μετάβαση στην αγωνιστική, μετά κορωνοϊού εποχή.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μίλησε την Τρίτη (19/5) στον Real FΜ και ανέφερε πως «στην τηλεδιάσκεψη των μελών της Σούπερ Λίγκας 1 αποφάσισαν ομόφωνα ότι μπορούν να ξεκινήσουν 6 και 7 Ιουνίου. Η διαδικασία που ακολουθείται από εδώ και πέρα, είναι εκείνη που έχει ήδη ακολουθηθεί για να ξεκινήσουν οι ομάδες τόσο τις ατομικές όσο και τις ομαδικές προπονήσεις. Στέλνουν εδώ στη ΓΓΑ το υγειονομικό πρωτόκολλο, αυτή τη φορά θα είναι το αγωνιστικό πρωτόκολλο, και μετά η Υγειονομική μας Επιτροπή σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κάνουν κάποιες παρατηρήσεις ώστε να επιστραφεί ολοκληρωμένο και να ισχύει για όλους απαρέγκλιτα.

Σχετικά με τα αγωνιστικά πρωτόκολλα υπάρχουν κάποια παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, κυρίως από την Μπουντεσλίγκα που έχει ήδη ξεκινήσει. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να συνηθίσουμε τα γήπεδα χωρίς κόσμο για το επόμενο διάστημα, χωρίς θόρυβο, θεατές, φωνές καθώς και να συνηθίσουμε κάποιες συμπεριφορές των παικτών όπως η αποφυγή αγκαλιών στους πανηγυρισμούς. Κάτι σαν αγώνα προπόνησης θα έλεγα. Φυσικά η επαφή δεν αποφεύγεται σε κανένα ομαδικό άθλημα, αν εξαιρέσουμε λίγο το βόλεϊ που η επαφή είναι μόνο στον φιλέ. Στα υπόλοιπα ομαδικά, όπως το μπάσκετ, το χάντμπολ, το πόλο, η επαφή δεν αποφεύγεται. Εκείνο που μπορείς να διασφαλίσεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο είναι να έχεις λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται.

Να έχουν γίνει δηλαδή τα τεστ, να απολυμαίνονται συχνά οι χώροι και οι μπάλες, να τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο δηλαδή που θα συμφωνηθεί. Από εκεί και πέρα οι επαφές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Να μην ξεχνάμε δε ότι εκτός από τον αθλητισμό που βλέπουμε υπάρχει ο αθλητισμός που κάνουμε και πρέπει και αυτός σιγά σιγά να επανεκκινήσει».

Αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, είπε πως «πρέπει να δούμε το αγωνιστικό πρωτόκολλο, αυτό είναι που ουσιαστικά θα καθορίσει τι θα γίνει, να κάνουμε και εμείς τις παρατηρήσεις μας και τις όποιες επεμβάσεις χρειάζονται, και από εκεί και πέρα, καθώς η Πολιτεία βάζει το πλαίσιο, αν το πλαίσιο μπορούν να το ακολουθήσουν από τη Σούπερ Λίγκα 1, τότε μπορεί να ξεκινήσει και το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι έχουν λάβει και μέριμνα ώστε να υπάρχουν κενές ημερομηνίες σε περίπτωση που βρεθεί ένα θετικό κρούσμα, καθώς αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που τίθεται: τι θα γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Νομίζω ότι και σε αυτό σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ έχουμε απαντήσει με ένα πολύ ισορροπημένο πρωτόκολλο που είναι οι 5 μέρες της ομαδικής απομόνωσης των στενών επαφών δηλαδή της ομάδας και από εκεί και πέρα μπορούν να ξαναπαίξουν, με ελέγχους την τρίτη και την πέμπτη  μέρα, διαστήματα που εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να υπάρξει στη συνέχεια και άλλος θετικός στον ιό. Ένα πρωτόκολλο που πρέπει να πω ότι είναι πιο αυστηρό από εκείνο της Μπουντεσλίγκα, της Λα Λίγκα στην Ισπανία και της Πορτογαλίας, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά ισορροπημένο ώστε να επιτρέπει να γίνει το πρωτάθλημα με τους συγκεκριμένους όρους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα γυμναστήρια και τη λειτουργία τους, ο Μαυρωτάς διευκρίνισε ότι «τα γυμναστήρια υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο εμείς δουλεύουμε πάνω σε κάποιες οδηγίες σε ενδεχόμενο που ανοίξουν νωρίτερα. Οδηγίες που έχουν να κάνουν με την πυκνότητα στον χώρο, την καθαρότητα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, οπότε από τη δική μας τη μεριά θα έχουμε κάνει ότι απαιτείται, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης για το πότε θα εντάξει και αυτή τη δραστηριότητα στις υπό επανέναρξη».

Μοιραστείτε το: