21/09/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 - 17:12

Στηρίζει τους Έλληνες καλλιτέχνες η ΕΡΤ

Άμεση καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων και χρηματοδότηση κινηματογραφικών έργων

Tην έμπρακτη στήριξή της στους Έλληνες καλλιτέχνες, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, δείχνει η ΕΡΤ.

Το Δ.Σ. αποφάσισε τη Δευτέρα (18/5) μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυσή τους και θα καταβληθούν άμεσα όλα τα πνευματικά δικαιώματα σε ηθοποιούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς που εκκρεμούσαν από το 2017, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι δεσμεύσεις για την παραγωγή νέων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών.

Συγκεκριμένα, στην «ΕΥΕΔ» και την «Αυτοδιαχείριση», που είναι οι δύο Οργανισμοί Διαχείρισης για το ελληνικό τραγούδι, θα καταβληθεί συνολικά το ποσό των 1.050.000 ευρώ, με προκαταβολή των δικαιωμάτων των δημιουργών και για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Μόνη προϋπόθεση είναι οι Οργανισμοί να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταθέσουν στην ΕΡΤ σχετική τεκμηρίωση για τα δικαιώματα των τραγουδιών που έχουν ήδη μεταδοθεί από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Επίσης, καταβλήθηκαν ήδη 30.000 ευρώ στον GEA (Οργανισμός Συγγενικών Δικαιωμάτων) για τη μετάδοση έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της, ενώ τον Ιούλιο θα επισπευσθεί και η καταβολή της αμοιβής που αφορά στη χρήση έργων από την τηλεόραση για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το ΔΣ αποφάσισε επίσης να αποδεσμευθούν άμεσα:

100.000 ευρώ για τον φορέα συλλογικής διαχείρισης «Διόνυσος» που αφορά τις αμοιβές Ελλήνων ηθοποιών από τις συμμετοχές τους σε ταινίες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το πρώτο τρίμηνο του 2020, 124.500 ευρώ στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων «Αθηνά» και «Ισοκράτης» για τη στήριξη των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων και 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς.

Τέλος, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της ΕΡΤ να καταβάλει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών έργων, εγκρίθηκε πρόταση της εξειδικευμένης επιτροπής της ΕΡΤ να αποδεσμευθεί άμεσα οικονομική στήριξη ύψους 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους (σχετική ανάρτηση ανέβηκε ήδη στη Διαύγεια), ενώ υπενθυμίζεται ότι επιπλέον 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα θα χρηματοδοτηθούν εντός του 2020 με το συνολικό ποσό των 2.205.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το: