23/11/2020
Εκκλησιαστικά θέματα | Κυριακή 19 Απριλίου 2020 - 15:49

Ο άνθρωπος χωρίς αγάπη γίνεται απάνθρωπος

Ο πατήρ Σταύρος Κυριόπουλος μας αναλύει στο a-sports.gr την ολοκλήρωση της πιο ωραίας ιστορίας του κόσμου συνδυάζοντας την με τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα

00001234Του π. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

«Ουαί υμίν (Αλλοίμονο σας) Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές γιατί μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, πού εξωτερικά φαίνονται ωραίοι, εσωτερικά όμως είναι γεμάτοι κόκκαλα νεκρών και κάθε λογής ακαθαρσία. Φίδια, γεννήματα οχιάς πώς θα ξεφύγετε από την τελική κρίση και την κόλαση; Ειδικά εσείς πού δείχνετε ευσεβείς». Αυτά είναι τα λόγια τού Χριστού μας πού επιτίθεται σε κάποιους αξιωματούχους. Ερπετά και σάπιους τους λέει. Αυτό βέβαια το απαγορεύουν οι ανθρώπινοι νόμοι αλλά το επιβάλλει ο Θεός. Δεν ακολουθεί το μονοπάτι της γλίτσας και τής κολακείας στους εξουσιαστές κάθε εποχής, πού φυλακίζουν, απειλούν, ειρωνεύονται, κοροϊδεύουν τον λαό. Προτιμά την Θεία οδό. Είναι υποχρέωση των χριστιανών να λένε κατάμουτρα την αλήθεια σε αυτούς που νομίζουν ότι άρχουν.

Ο Χριστός δεν ήρθε να φέρει ειρήνη αλλά μάχαιρα. Φωτιά ήρθε να φέρει στη γή, κι αν άναψε, λέει, τι πιό ευχάριστο; Το κάλεσμα Του είναι επαναστατικό όπλο κατά της αδικίας των εξουσιαστών πάσης φύσεως. Δεν κάνει μόνο θαύματα. Λέει κι αλήθειες που πονούν. Γνωρίστε, λέει, την αλήθεια και η αλήθεια θα σάς ελευθερώσει. Και ποιά είναι η αλήθεια σήμερα. Πάντως όχι αυτή που ξεστομίζουν οι άρχοντες. Αυτοί που με σκυφτό κεφάλι και χαμηλωμένα μάτια καμώνονται τους καλούς χριστιανούς, και κάθε μέρα βγάζουν ανακοινώσεις με ευσεβίστικες ιστοριούλες και κροκοδείλια δάκρυα, προφανώς γιατί έχουν τη Δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του ή οι διπλανοί τους πού απειλούν ευθέως για τις άσκοπες μετακινήσεις και πρός την Εκκλησία. ΑΣΚΟΠΕΣ. Μα υπάρχει πιο σωστός και σίγουρος δρόμος από αυτόν πού οδηγεί στον Οίκο τού Θεού;

Αλήθεια, είναι ο Αναστημένος Χριστός και η Αγάπη Του. Και πότε επί τέλους θα έρθει αυτή η αγάπη; Αυτή πού έπρεπε να συντελείται κάθε μέρα και κάθε ώρα μέσα στην καρδιά μας; Η Θεία Αγάπη πού δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο; Είναι ο ίδιος ο Θεός. Είναι η Αγάπη πού μπαίνει μέσα μας όταν μας κατακλύει ο Θείος Έρως και γεμίζει το είναι μας. Πού φουσκώνει το αερόστατο τής ψυχής μας και μπαίνουμε μέσα και χανόμαστε σε μία άλλη διάσταση, αγαπητική και ερωτική. Χωρίς τη λογική του κόσμου τούτου αλλά με την λογική τού Θεού. Δεν μπορείς να γίνεις λογικός χωρίς να είσαι συνάμα και λίγο τρελός. Διότι η Θεία τρέλα είναι το αλάτι πού νοστιμίζει την λογική αυτού τού κόσμου.

Σήμερα αδελφοί μου, περνάμε, εκτός από «κρίση πανδημίας», και κρίση αγάπης. Φιλία σπάνια. Εγωκεντρισμός, ατομισμός. Ακόμα και η Εκκλησία έχει εκπροσώπους πού δεν νοιώθουν την αληθινή της ουσία, πού είναι η αληθινή αγάπη. Η πολιτεία και η παιδεία δεν μάς άγουν πρός την αιώνια αγάπη.

Όλοι διψάμε για αγάπη, αλλά δύσκολα βρίσκουμε αληθινή αγάπη. Από το νήπιο ως τον γέροντα θέλουμε αγάπη. Είναι πιο απαραίτητη και από το ψωμί μας. Είναι η ζωή μας. Η αγάπη πού εκφράζεται όχι μόνο με συναισθηματισμούς και υποκατάστατα, αλλά με την αληθινή της μορφή και ουσία, πού είναι θυσία.

Χωρίς θυσία αληθινή αγάπη δεν υπάρχει. Αν ο Χριστός δεν θυσιαζόταν, η διδασκαλία Του θα ήταν σαν όλες τις άλλες φιλο-σοφίες πού θα έπεφτε και αυτή στο κενό. Σώμα χωρίς ψυχή τα λόγια χωρίς έργα.

Θέλουμε να κατακτήσουμε τον διπλανό μας, τον σύντροφο μας, τον γείτονα μας, τον φίλο και τον εχθρό; Τότε άς αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Έμπρακτα, βαθειά, ουσιαστικά.

Σύγχρονοι φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι είπαν πώς, η χριστιανική αγάπη είναι αδυναμία. Νομίζουν πώς έφτιαξαν τον υπεράνθρωπο, αλλά ήρθε ένας «καταστροφικός ϊός» και οι άρχοντες μεταμορφώθηκαν σε απάνθρωπους βάζοντας πρόστιμα και όλοι οι «δυνατοί» κλείστηκαν φοβισμένοι στο καβούκι τους. Έτσι κατάφεραν αυτήν την Άνοιξη, αυτήν την Ανάσταση να δημιουργήσουν για λίγο μία Κοινωνία Ακοινώνητων. Τον μετάλλαξαν στο αγριότερο θηρίο τής Γής. Να σφάζει και να εξοντώνει εκατομμύρια συνανθρώπους του. Γιατί; Για να κυριαρχήσει μόνος του; ΦΟΒΕΡΟ.

Ο άνθρωπος χωρίς αγάπη γίνεται απάνθρωπος. Με την αγάπη γίνεται «Θεάνθρωπος».

Τι προτιμάτε; Τον απάνθρωπο ή τον θεάνθρωπο;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ

Μοιραστείτε το: