04/06/2020
Κόσμος | Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 - 23:51

Συμβιβασμός στο Εurogroup και πακέτο 540 δισ. ευρώ με πρόσβαση στον ΕSM

Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού

Τελικά τα κατάφεραν στο βραδινό Εurogroup (με τηλεδιάσκεψη) της Πέμπτης (9/4) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για τα λεφτά που θα πάρουν οι χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού

Το πακέτο στήριξης, λοιπόν, ανέρχεται στα 540 δισ. ευρώ με πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όσο διαρκεί η κρίση ένεκα του ιού.

H βοήθεια από τον ΕSM θα είναι άνευ όρων σχετικά με τους υγειονομικούς σκοπούς, ωστόσο η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της Εurogroup Μάριο Σεντένο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνδράμει με 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE, στηρίζοντας προγράμματα απασχόλησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα βάλει 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ΕSM θα προσφέρει 240 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Μ. Σεντένο, όλα τα παραπάνω δίχτυα ασφαλείας θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο εβδομάδες. 

Κοινώς, το αίτημα για έκδοση κορωνοομολόγων, που είχαν προτείνει οι χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κατά κύριο λόγο και το επιθυμούσε και η Ελλάδα) δεν πέρασε και ουσιαστικά προέκυψε συμβιβασμός, αφού η Γερμανία και η Ολλανδία δεν το συζητούσαν καν για ομόλογα.

Μοιραστείτε το: