28/05/2020
Ελλάδα | Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 - 21:14

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών

Τα μέτρα που προβλέπει για τις εκκλησίες η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας

Κεκλεισμένων των θυρών θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και με την παρουσία μόνο τεσσάρων ατόμων.

Αυτό προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας που εκδόθηκε τη Δευτέρα (6/4) και θα είναι παρόντες ο ιερέας, ο ψάλτης, ο νεωκόρος και ίσως ένας άλλος ψάλτης ή ιερέας.

Παράλληλα, επιτρέπεται η τηλεοπτική, ραδιοφωνική και αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Αναλυτικά: «Mε ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020. Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας».

Μοιραστείτε το: