28/05/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 - 16:33

Μένουμε σπίτι και βλέπουμε επιλεγμένες, σπάνιες ταινίες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το πρόγραμμα των δωρεάν διαδικτυακών προβολών

Και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μας δίνει με τη σειρά της διέξοδο από τη ρουτίνα της καραντίνας εν μέσω κορωνοϊού.

Διαδικτυακά θα διατίθενται από την Τετάρτη (8/4) δωρεάν επιλεγμένες, σπάνιες, αποκατεστημένες και ψηφιοποιημένες ταινίες από την πλούσια συλλογή της.

Η αρχή θα γίνει στις 20.00 της Τετάρτης με το «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ», την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας.

Θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Οι περισσότερες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επί τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Η κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο.

Η επιλογή των ταινιών «έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων, και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου). Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους».

Οι ταινίες που θα προβληθούν:

Τετάρτη 8/4: ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΛΛΑΡ (Τζόζεφ Χεπ, 1924).

Σάββατο 11/4: ΑΣΤΕΡΩ (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929).

Tρίτη 14/3: Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Αχιλλέας Μαδράς, 1931).

Παρασκευή 17/4: ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)

Δευτέρα 20/4: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932).

Μοιραστείτε το: