28/05/2020
Ελλάδα | Σάββατο 4 Απριλίου 2020 - 23:00

Ιερώνυμος: «Όλες οι δομές της εκκλησίας είναι στη διάθεση της πολιτείας» (video)

O αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος είπε ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα δώσουν έναν μισθό στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι εκκλησίες έχουν μείνει κλειστές λόγω του κορωνοϊού, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο να τονίζει ότι όλες οι δομές είναι στη διάθεση της Πολιτείας.

Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στον Αnt1, που προβλήθηκε το Σάββατο (4/4) και σε μια ημέρα που έκανε προγραμματισμένη επέμβαση για αλλαγή βαλβίδας στην καρδιά του, ο Ιερώνυμος έκανε γνωστό ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα δώσουν έναν μισθό στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ως δείγμα συμπαραστάσεως αποφάσισαν έναν μισθό να τον αφιερώσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας και προτρέπουν και τους άλλους αρχιερείς.

Όλες οι δομές της εκκλησίας είναι στη διάθεση της πολιτείας, των δήμων, ώστε σε μια συνεργασία να προλάβουμε να καλύψουμε τις ανάγκες στην πείνα, στην στέγαση.

Στο Δήλεσι στον Ωρωπό έχουμε κάνει ίσως το καλύτερο κέντρο ηλικιωμένων στην Ελλάδα, είναι και αυτό στη διάθεση της Πολιτείας. Αν θέλει να το κάνει κέντρο, αλλά και άλλες δομές έδωσε το σύνθημα στην επιτροπή οικονομικών της εκκλησίας, είμαστε στη διάθεση του λαού μας», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

«Να κάνουμε τα σπίτια μας εκκλησίες. Καλούμαστε να κάνουμε έναν αυτοέλεγχο, μια αυτοκριτική. Ζούμε σε μια κατάσταση απραγματοποίητη. Στο σήμερα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Όλοι μαζί. Ενωμένοι. Για να σωθεί ο άνθρωπος. Η Εκκλησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε.

Για τις Ιερές ακολουθίες του Πάσχα δήλωσε: «Μας έχει συγκλονίσει το γεγονός για τη μη τέλεση των λειτουργιών το Πάσχα. Έχουμε δεχτεί αρκετά παράπονα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς και ειδικά για τους κληρικούς».

Επίσης, σχετικά με τις αντιδράσεις για τη θέση της πολιτείας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σχολίασε: «Η πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, έχει λόγο για τη συνάθροιση».

«Ευχαριστώ τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ερευνητές για τις προσπάθειές τους που καταβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», είπε ακόμα, τονίζοντας ότι η Εκκλησία προσεύχεται διαρκώς για όλους αυτούς, ενώ ευχήθηκε προς τους Έλληνες κουράγιο, λέγοντας και πως και αυτή η δυσκολία θα περάσει.

Μοιραστείτε το: