28/05/2020
Ελλάδα | Σάββατο 4 Απριλίου 2020 - 19:11

Τσίπρας: «Ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των ανθρώπων του τουρισμού»

Είχε τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό

Για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό και την προστασία των εργαζομένων συζήτησε το Σάββατο (4/4) ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό Γιώργο Χότζογλου.

Στη σχετική τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ειδικό σχέδιο προστασίας για τους εργαζόμενους, που αποτελούν την «ψυχή» της ελληνικής φιλοξενίας που θα συμπεριλαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης, καθώς και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2021 που προβλέπεται να επανέλθει η ομαλότητα στον τουρισμό.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται ειδική μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οριζόντια, χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως τρόπου λήξης της συμβάσεως, για να συμπεριληφθούν οι 25.000 εποχικοί που έμειναν εκτός μέτρων, καθώς και να υπάρξει αναλογική μέριμνα για όλους τους κλάδους εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως οι ξεναγοί.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και να μειωθεί έγκαιρα ο απαραίτητος αριθμός ενσήμων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προγράμματα εξειδικευμένης κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων.

«Αναγκαία είναι και η άμεση, ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση του τουρισμού. Πιστεύουμε στους ανθρώπους του τουρισμού, τους χρειαζόμαστε και η προστασία τους είναι ευθύνη της Πολιτείας», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Γ. Χότζογλου εξέφρασε την αγωνία του για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, καθώς αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός ρύθμισης και παντελώς ακάλυπτοι 25.000 εργαζόμενοι.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και οι τομεάρχες Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Μοιραστείτε το: