18/04/2024
Ελλάδα | Τετάρτη 1 Απριλίου 2020 - 16:43

Αυτά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στην οικονομία

Τι είπαν Χαρίτσης και Ξανθός στην τηλε-ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της επέκτασης του κορωνοϊού και για τις επιπτώσεις που φέρνει η νόσος στην οικονομία παρουσίασε την Τετάρτη (1/4) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, σε τηλε-ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ως προς το πρώτο σκέλος ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη ολιγωρία και ότι «δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην ευθύνη για θωράκιση της δημόσιας Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές είναι οι εξής:

1. Ο πλήρης εξοπλισμός όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

2. Η άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, το κατάφεραν μέσα από μαζικά τεστ, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

3. Η άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.

4. Η επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί) και που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

5. Η επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.

6. Η ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

7. Η αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δεν μπορεί να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.

8. Η προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορωνοϊό. Παρότι μπορεί να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, το υπουργείο Υγείας παρά τις διαρκείς παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τεστ επί πληρωμή μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Για την ενίσχυση της οικονομίας ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η μόνη δυνατότητα να απορροφηθούν οι κραδασμοί μετά την κρίση είναι να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα για να δοθεί και η μάχη του αύριο, σημειώνοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα (αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, «μαξιλάρι» ασφαλείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διεθνές παράδειγμα των προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας).

«Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα ρότα προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία. Η άρνησή της είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει στα 6 αυτονόητα μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ:

1. Πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν. Είπε ότι χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων, πράττουν το αυτονόητο, όμως η ελληνική κυβέρνηση «αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων».

2. Άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, νομοθέτηση πλήρους απαγόρευσης απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής σχέσεων εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

3. Στοπ στον «εμπαιγμό» των ελεύθερων επαγγελματιών και καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αντί του «απολύτως ανεπαρκούς» προγράμματος 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

5. Παράταση τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Είναι αδιανόητο να λέμε "μένουμε σπίτι", και ορθώς το λέμε, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω της κρίσης», τόνισε.

6. Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους», ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στην ενημέρωση ήταν παρών, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρέπει να προστατεύσουμε χωρίς καμία έκπτωση τους ανθρώπους πρώτους γραμμής για να μπορούν να προστατεύσουν στη συνέχεια εμάς τους υπόλοιπους. Εκτός από την ανακοίνωση των κρουσμάτων και των νεκρών, να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση του αριθμού του προσωπικού που προσλαμβάνεται αλλά και των κλινών ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα μπορεί στις προσλήψεις. Στα διαγνωστικά τεστ, που είναι πολύ κρίσιμο θέμα, πρέπει να έχουν πρόσβαση άνθρωποι που πραγματικά το χρειάζονται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κεντρικό πλαίσιο και κεντρικά κριτήρια από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις.

Τώρα που όλοι αναγνωρίζουν την αξία της δημόσιας περίθαλψης είναι ευκαιρία να γίνει μία μεγάλη επένδυση και μία μακροπρόθεσμης ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και όχι μιας χρήσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί με συμβασιούχους να καλύψει τις ανάγκες. Το σύστημα χρειάζεται ένα πλάνο μακροπρόθεσμης και καθολικής κάλυψης των κενών».

Μοιραστείτε το: