04/06/2020
Ελλάδα | Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 - 15:43

Πέτσας: «Εξετάζεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον AΝΤ1 πως ενδέχεται να ισχύσει και μετά τις 30 Απριλίου

Μπορεί το ισχύον πλαίσιο αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας να εκπνέει στις 30 Απριλίου, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού ενδέχεται να φέρουν αλλαγές.

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο (28/3) ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε συγκεκριμένα πως «εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου. Βήμα βήμα θα βλέπουμε τις εξελίξεις και θα παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό».

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για τις προμήθειες υλικών, υποστηρίζοντας πως το βασικό πρόβλημα είναι σε εκείνα που σχετίζονται με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού.

Όπως είπε, «ο στρατός έχει ενεργοποιηθεί και αυτός στην παρασκευή τέτοιων υλικών και αντισηπτικών, μασκών και θα κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά η ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε ήδη παραλάβει δύο αποστολές, μία από την Κίνα και μία από τα Η.A.Ε. ενώ ακολουθούν άλλες δύο από χώρες εκτός Ευρώπης. Όταν ολοκληρωθούν και αυτές οι δύο αποστολές θα είμαστε καλύτερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό αναπνευστήρων. Οι αναπνευστήρες είναι ένα απαραίτητο υλικό γι' αυτούς που θα έχουν επιπλοκές με πνευμονίες ή τέτοιου είδους ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις Μ.Ε.Θ., προσπαθούμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, ώστε εάν χρειαστεί, κάποιος ασθενής Μ.Ε.Θ. να βρει ένα κρεβάτι, νοσηλευτή και γιατρό για να τον περιθάλψει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, ο Πέτσας δήλωσε πως «το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 2,5% του Α.Ε.Π. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα εξακολουθήσει να διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων. Για να δοθεί το ρευστό αυτό πρέπει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Χρειάζεται σύνεση στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Απρίλιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Φυσικά, άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν Φ.Π.Α., για τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τις αρχές του Μάρτη, πρέπει να τον καταβάλουν τώρα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο να δίνουμε αναστολές σε αυτούς που χρειάζονται».

Μοιραστείτε το: