28/05/2020
Κόσμος | Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 - 23:00

Και επίσημα τα Σκόπια έγιναν το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ

Την ένταξη χαιρέτησαν ο Γ.Γ. της Συμμαχίας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τα Σκόπια είναι και επίσημα από την Παρασκευή (27/3) το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να χαιρετίζουν την ένταξη.

Αυτή θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που τόνισε ότι επίσης ότι είναι καλό τόσο για την περιοχή, όσο και για την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Από τη δική του πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο τόνισε ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια, αλλά και τη σταθερότητα.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας, αλλά και να δεχτούν τις ευθύνες και τα προνόμια της ένταξης.

Εξάλλου ο Πομπέο δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην αρχή της συλλογικής άμυνας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο» της Συμμαχίας.

Τέλος, οι υπόλοιπες 29 χώρες-μέλη της Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια και επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια τους.

Μοιραστείτε το: