06/07/2025
Ελλάδα | Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 - 22:02

Επιστροφή την Πέμπτη για τους Έλληνες που έχουν αποκλειστεί στην Τουρκία

Τι ισχύει για τους αντίστοιχους της Αγγλίας

Την Πέμπτη (26/3) θα γυρίσουν στη χώρα μας οι Έλληνες πολίτες, που έχουν αποκλειστεί στην Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/3) το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, θα πραγματοποιηθεί ειδική πτήση της Aegean Airlines και σε αυτή μπορούν να βρίσκονται και πολίτες τρίτων χωρών με ελληνική άδεια διαμονής.

Αναλυτικά: «Σε συνέχεια της από 23.03.2020 ανακοίνωσης των Ελληνικών Αρχών στην Τουρκία περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επαναπατρισμό, λόγω των πρόσφατων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόληψη διάδοσης του ιού COVID-19, κα της ΚΥΑ υπ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20042/22.3.2020, περί επιβολής μέτρου προσωρινού περιορισμού συνδέσεων χώρας μας με Τουρκία, ενημερώνουμε ότι αύριο 26.03.2020 και ώρα 17:20 (τοπική) πρόκειται πραγματοποιηθεί έκτακτη πτήση της Aegean για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών με ελληνική άδεια διαμονής, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα στις Ελληνικές Αρχές στην Τουρκία.

Υπό το φως των ανωτέρω, παρακαλούνται οι ως άνω όπως βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κων/πολης στις 15:00 (τοπική) το αργότερο. Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία θα επικοινωνήσει μαζί τους στα δηλωθέντα στοιχεία για τις επιμέρους διαδικαστικές ενέργειες περί πληρωμής και συναφή ζητήματα. Σε περίπτωση εκδήλωσης επιθυμίας ύστατης στιγμής, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Αρχή μας είτε τηλεφωνικώς στο 02123938290-1-2-4 είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο grgencon.kon@mfa.gr έως αύριο 26.06 και ώρα 12:00 (τοπική), αποστέλλοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική δ/νση, αριθμό διαβατηρίου/ταυτότητας ανάλογα με ποιο θα ταξιδέψουν). Οίκοθεν νοείται ότι για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον την τελευταία στιγμή ισχύουν όλα τα ανωτέρω.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης για επικοινωνία σε ώρες εκτός λειτουργίας της Προξενικής Αρχής είναι 00905436819982».

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που παραμένουν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, η Πρεσβεία του Λονδίνου ζήτησε να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό προσώπων που λειτουργεί ηλεκτρονικά, καλώντας τους επίσης να φύγουν από το αεροδρόμιο, γιατί η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 24ης Μαρτίου, η Ελληνική Πρεσβεία ενημερώνει τους πολίτες που έχουν μείνει στο αεροδρόμιο Stansted, λόγω μη πραγματοποίησης πτήσεων αεροπορικής εταιρείας, ως ακολούθως:

1) Η μη πραγματοποίηση των δύο δρομολογίων οφείλεται στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου που είναι σε ισχύ, γεγονός που γνώριζαν όλες οι εταιρείες με ΝΟΤΑΜ που τους κοινοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

2) Οι πολίτες που παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν άλλο τρόπο να επιστρέψουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πόλεις διαμονής τους και από αύριο να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό προσώπων που λειτουργεί ηλεκτρονικά, με μέριμνα της Πρεσβείας, στο σύνδεσμο: https://forms.gle/ogqwGen1j9cL3vycA.

Ο επαναπατρισμός των ανωτέρω πολιτών θα αποφασισθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και βάσει του προγραμματισμού και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

3) Άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ή δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα την Πρεσβεία και εκ των πραγμάτων να υποβάλουν αίτημα προτεραιότητας κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.

4) Η Πρεσβεία επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποχώρηση των επιβατών από το αεροδρόμιο Stansted, καθώς η παραμονή τους εκεί δεν επισπεύδει τη διευθέτηση του προβλήματος, είναι παράτυπη και εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία για συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί του θέματος στα:

- consulate@greekembassy.org.uk

/ frontdesk.lon@mfa.gr

- +44(0)2073135600 (εργάσιμες ώρες και ημέρες)

- +44(0)7795961519 (λειτουργεί μόνο εκτός ωρών εργασίας)».

Μοιραστείτε το: