16/04/2024
editorial | Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 - 13:26

Βρομάει η δουλειά με τις ποινές ΠΑΟΚ, Ξάνθης

Ο Δημήτρης Δημητρίου εξηγεί γιατί η πρωτόδικη απόφαση των δύο ομάδων είναι μικρή, υπογραμμίζει την… χειρουργική ακρίβεια ισορροπίας εν όψει πλέι οφ - πλέι άουτ και εκτιμά τι θα συμβεί στην έφεση

a-sports-dimitriou-dimitrisΤου ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη μπορεί να ήθελαν σε ένα… φανταστικό κόσμο όχι μόνο να μην τιμωρηθούν καθόλου, αλλά να τους δοθεί και «έπαινος» για τις… αγαστές μεταξύ τους σχέσεις, ωστόσο, οφείλουμε να δούμε με τη δέουσα σοβαρότητα την όλη κατάσταση της πολυιδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» και οι Θρακιώτες αποδείχθηκε με βάση και την πρωτόδικη απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας 1 ότι παραβίασαν το νόμο και αυτό ήρθε να δικαιώση την καταγγελία του Ολυμπιακού και να επιβεβαιώσει το επιβαρυντικό πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το οποίο πολλές φορές επισημάναμε εξ αρχής ότι είχε (και έχει) δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η ποινή, ωστόσο, που επιβλήθηκε από τον Αθλητικό Δικαστή της διοργανώτριας είναι αναμφισβήτητα μικρή και προσωπικά θα τη χαρακτηρίσω και… μελετημένη με «χειρουργική ακρίβεια».

Τι εννοούμε; Η πρωτόδικη ποινή, που προέκυψε με βάση τη φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης για να αποφύγουν τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθη είναι μια απόφαση… ισορροπιών.

Καταρχήν, αν και δεν έχει περάσει στο ποδοσφαιρικό δίκαιο (κοινώς δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ η τροπολογία ώστε να μετατραπεί η ποινή από υποβιβασμός σε αφαίρεση βαθμών), η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας 1 έκανε την… υπέρβαση και την εφάρμοσε από μόνη της!

Σκανδαλώδες, θα μπορούσε να πει κάποιος, ωστόσο, μάλλον δεν είναι έτσι, γιατί οι τακτικοί δικαστές, που εξέδωσαν τις αποφάσεις τόσο για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ - Ξάνθης όσο και για τη μετοχική σύνθεση των Θρακιωτών λειτούργησαν σαν να βρέθηκαν σε υπόθεση της ποινικής δικαιοσύνης, επιλέγοντας την ελαφρύτερη τιμωρία ανάμεσα σε δύο νομοθετήματα. Φυσικά και αυτό στην ουσία παραβιάζει την λειτουργία του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου, ωστόσο, νομικά στέκεται ως επιχείρημα.

Αυτό, ωστόσο, που γεννά ερωτηματικά και ασφαλώς προκαλεί είναι η «χειρουργική ακρίβεια», που επιλέχθηκε στους βαθμούς, που αφαιρούνται.

Στον Ξάνθη συνολικά πλην 12 βαθμοί (-5 για την παράβαση της μετοχικής σύνθεσης και -7 για την παράβαση της πολυιδιοκτησίας) και στον ΠΑΟΚ πλην 7 βαθμοί (για την πολυιδιοκτησία).

Δηλαδή εδώ έχουμε το κατώτερο της ποινής στην περίπτωση της Ξάνθης για το μετοχολόγιο της και κάτω από το μισό του ανώτερου για την πολυιδιοκτησία σε ΠΑΟΚ και Θρακιώτες. Κι όλα αυτά, αφού η φωτογραφική διάταξη αναφέρει για τις συγκεκριμένες παραβάσεις ποινές αφαίρεσης από 5 έως 10 βαθμούς!

Αυτό και μόνο πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένες τιμωρίες είναι μικρές, αν και φανερώνεται ακόμα κι έτσι το σοβαρότερο της παρανομίας στην περίπτωση της πολυιδιοκτησίας.

Το ζήτημα, πάντως, δεν τελειώνει εδώ και επιμένουμε ότι οι βαθμοί που αφαιρέθηκαν είναι… μελετημένοι.

Ο ΠΑΟΚ που τελείωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με επτά βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, πάει στους -14 από την κορυφή, που λίγο πολύ είχε ξεγράψει, αλλά έτσι διατηρήθηκε δεύτερος με ένα βαθμό περισσότερο από την 3η ΑΕΚ, ώστε να έχει το… αγωνιστικό πλεονέκτημα εν όψει πλέι οφ για να τερματίσει σε αυτή τη θέση και να πάει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

Η δε Ξάνθη με το συνολικό -12 έπεσε στην τρίτη από το τέλος θέση της Σούπερ Λίγκας 1 με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, αλλά επίσης διατηρήθηκε ένα πόντο πάνω από τον Παναιτωλικό για να έχει το πλεονέκτημα θεωρητικά να τον κρατήσει και στα πλέι άουτ και να μην βρεθεί ούτε καν στο μπαράζ με τον δεύτερο της Σούπερ Λίγκας 2!

Και μοιραία αναρωτιέται ο οποιοσδήποτε, είναι δυνατόν αυτές οι δύο σημαντικές παράμετροι να προέκυψαν έτσι; Όχι βέβαια, σας το υπογράφουμε εμείς. Μήπως από την άλλη όλα αυτά τα σκέφτηκαν από μόνοι τους οι δικαστές; Δεν νομίζουμε, σας απαντούμε…

Οπότε… βρομάει η δουλειά με τις ποινές! Κάποιοι… φωστήρες του ποδοσφαίρου έβαλαν το χεράκι τους.

Από εκεί και πέρα, οι συγκεκριμένες ποινές του -7 στον ΠΑΟΚ και του -12 συνολικά στην Ξάνθη, που είναι ούτως ή άλλως μικρές βάσει των ανώτερων (-10 και -20 αντίστοιχα που προβλέπονται και στο νέο νομοθέτημα), δεν μπορούν με βάση τη λογική να μειωθούν περαιτέρω στην έφεση, όπως και ούτε να αυξηθούν και άρα αναμένεται να παραμείνουν ίδιες και στο δεύτερο βαθμό με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε τελεσίδικες.  

Εκεί θα ολοκληρωθεί και όλο το σκηνικό, αφού είτε πάνε στο CAS ή είτε όχι ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε σχέση με την τρέχουσα σεζόν και ούτε προβλέπεται από πουθενά η αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Μοιραστείτε το: