25/04/2024
Ελλάδα | Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 - 13:10

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Πέτσας

Τα 5 μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή αν χρειαστεί

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Ελλάδα για τον κορωνοϊό, καθώς τα κρούσματα ανά τον κόσμο πληθαίνουν, με τη γείτονα Ιταλία να έχει πληγεί σημαντικά.

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστό την Τρίτη (25/2) ότι εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά μέτρα πρόσληψης, αλλά και αποτροπής εξάπλωσης του ιού.

Όπως επεσήμανε, «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου».

Και συμπλήρωσε: «Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις. Πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς.

Όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων.

Στο πλαίσιο του συντονισμού για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, έγινε χθες έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πέραν του υπουργού Υγείας, συναρμόδιων υπουργών. Συνεδρίασε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων. Όπως επισημάνθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κορωνοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος. Τόσο η διυπουργική επιτροπή, όσο και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, προχωράμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού».

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Άρθρο 1 - Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού

-Επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα με χώρες όπου παρατηρείται μεγάλη διάδοση της νόσου

-Προσωρινές περιορισμός των συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου

-Προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολείων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών χώρων, επιχειρήσεων και δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και γενικά περίκλειστων χώρων

-Περιορισμός κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς

Άρθρο 2 - Προσωπικό

-Δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΚΑΒ

-Δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων, κατάλληλου προσωπικού

Άρθρο 3 - Δημόσιες συμβάσεις

-Υπογραφή δημόσιων συμβάσεων κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων, για υγειονομικό υλικό, ατομικά μέτρα προστασίας και φάρμακα

Άρθρο 4 - Κλίνες και μονάδες

-Αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών ΜΕΘ, ξενοδοχείων, μονάδων στέγασης κτλ,

Άρθρο 5 – Στήριξη Υπ. Υγείας

-Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπ. Υγείας για πρόσληψη προσωπικού και αγορά υλικού.

Μοιραστείτε το: