08/04/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 - 18:28

Τσίπρας: «Δεν διεκδίκησε τα επιπρόσθετα κονδύλια ο Μητσοτάκης...»

Βέλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τις Βρυξέλλες προς τον πρωθυπουργό

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την Πέμπτη (20/2) ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει το «παρών» στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, πάντως, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν διεκδίκησε τα επιπρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα.

«Στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή δυστυχώς μειώνονται αντί να αυξάνονται και τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται ακόμη πιο άδικα ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες. Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς παγιώνει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και μεγαλώνει την απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών. Για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής, καθώς η χώρα μας υπέστη τεράστιες θυσίες κατά την κρίση και έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου.

Ως πρωθυπουργός διεκδίκησα με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρξουν επιπρόσθετα κονδύλια από αυτά που προτείνονται, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, προκειμένου η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, αλλά και ως ελάχιστη στήριξη για να μην χάσει η χώρα το τραίνο της σύγκλισης. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή την διεκδίκηση.

Όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά αλλά δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, των φίλων της συνοχής, την Πορτογαλία, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων. Δυστυχώς, το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και συμμάχου, του δεδομένου συμμάχου και στην εξωτερική πολιτική και στα πλαίσια της Ευρώπης, αποτελεί συνταγή αποτυχίας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τουλάχιστον αξίζουν μια κυβέρνηση που θα διεκδικεί και δεν θα αγνοεί το δίκιο τους», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Aνέφερε ακόμα ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες Σοσιαλιστές να στηρίξουν το αίτημα της παρουσίας της Ελλάδας στην κρίσιμη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, «καθώς δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα που θα λείπει από αυτή την διαδικασία, που αφορά εξελίξεις που αφορούν άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα», όπως είπε σχετικά.

Μοιραστείτε το: