02/04/2020
Κόσμος | Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 - 16:53

Ο Τσαβούσογλου θέλει μοιρασιά και συμβιβασμό στην ανατολική Μεσόγειο...

Συνεχίζουν τις απίθανες δηλώσεις τους οι Τούρκοι * Όχι στα ανατολίτικα παζάρια, η απάντηση Δένδια

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προτείνει στην Ελλάδα... συμβιβασμό και μοιρασιά σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο TRT Haber την Πέμπτη (20/2), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σχετικά: «Εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, "εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε.

Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ"».

Όπως είναι λογικό, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει αντίδραση από ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την Τουρκία, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανατολίτικο παζάρι.

«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό.

Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών», είπε ο Ν. Δένδιας σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ για τη Λιβύη υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, καθώς η χώρα μας υπήρξε κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μοιραστείτε το: