Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τους οκτώ λόγους που θεωρεί ότι η κυβέρνηση αποδομεί τα εργασιακά δικαιώματα
Αντιπαράθεση για τα εργασιακά στη Βουλή την Παρασκευή (14/2). Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε με τη σειρά του επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι οδηγεί τη χώρα «στην πιο σκοτεινή περίοδο των μνημονίων».
Μάλιστα, παρέθεσε και «οκτώ χειρουργικά χτυπήματα», όπως τα αποκάλεσε, που θεωρούν ότι αποδεικνύει την προσπάθειά της να αποδομήσει τα εργασιακά δικαιώματα.
«Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου», σημείωσε και τα παρέθεσε:
«Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.
Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου, που για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης. Μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει.
Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.
Χτύπημα 6ο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.
Χτύπημα 7ο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.
Χτύπημα 8ο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε: «Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν τηρούνται και δεν υπάρχει προοπτική για τους ίδιους.
Η Ομιλία Μητσοτάκη ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Προσπάθεια λαθροχειρίας. Ανέγνωσε ερωτήματα που καταθέσαμε με τον τρόπο που ήθελε. Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με τον Ιούνιο του 2019. Πράγματι στην ερώτηση που καταθέσαμε παραθέτουμε τα στοιχεία της Εργάνη που λέει ότι υπάρχει απώλεια 186 χιλιάδων θέσεων εργασίας και ότι τον Οκτώβριο πετύχατε ρεκόρ 18ετίας σε απολύσεις και μερική απασχόληση 63%.
Η Κομισιόν διαψεύδει τους προεκλογικούς σας ισχυρισμούς περί ανάπτυξης 4% ακόμα και τους ισχυρισμούς σας για τον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,8%. Σας προσγειώνουν στην ανάπτυξη του 2,4% αντί 2,8% και το χειρότερο είναι ότι προβλέπει ότι το 2021 η ανάπτυξη θα υποχωρήσει το 2%. Όχι στο 4% όπως εσείς προεκλογικά ισχυριζόσασταν ότι μπορεί να φέρετε μέσα από μία πολιτική που στην πραγματικότητα απορυθμίζει.
Πού είναι οι δουλειές για όλους που είχατε τάξει; Κάντε μια βόλτα στην αγορά, όχι μονάχα εκδρομές. Σε λίγο θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το TripAdvisor.
Πηγαίνετε στους εργαζόμενους, στους βιοτέχνες. Οι χειρότερες γιορτές ήταν αυτές. 30% έπεσε ο τζίρος. Αυτό συνέβη γιατί αν η πολιτική σου δεν είναι πολιτική τόνωσης της ενεργούς ζήτησης. Αν δεν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα, όπως κάναμε εμείς. Τα χρήματα που δώσαμε πήγαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και για αυτό έπεσαν και μετά στην αγορά.
Έχουμε διαφορές ουσιαστικές. Ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης είναι οδοστρωτήρας. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας για να δώσετε κίνητρα σε επενδύσεις, έτσι λέτε. Είναι παλιές αντιλήψεις. Η κλασσική πολιτική συνταγή της δεκαετίας του 80 στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, δυστυχώς μέσα από μια συναίνεση και της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή ήταν και η αντίληψη των μνημονίων και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έγινε ένα πειραματόζωο. Με μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς πιστεύετε. Μειώσεις μισθών, απελευθέρωση και ελαστικοποίηση αγοράς εργασίας. Οδήγησαν στην αύξηση των ανισοτήτων, στη δημιουργία των εργαζόμενων φτωχών και στην πτώση της κατανάλωσης και σε ένα σπιράλ ύφεσης».
Και συνέχισε: «Πριν τη έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένη σε μια διαρκή μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την εναρμόνιση, δηλαδή, με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Ο νόμος που μας επιβάλατε και είχατε ψηφίσει προέβλεπε ότι μετά το τέλος του μνημονίου μπορούσαμε να επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση κατώτατου μισθού.
Ότι μπορούσαμε μέσα στα Μνημόνια κάναμε. Ενισχύσαμε στον ΣΕΤΕ και επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες που παραβίαζαν τον νόμο συστηματικά. Ψηφίσαμε ειδικές διατάξεις για τη μαύρη εργασία. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, σε αντίθεση με τις πιέσεις των δανειστών, αντιστρέψαμε την κατάσταση με μία σειρά από μέτρα. Μετά από δέκα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού 4,6% κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».
Σε άλλο σημείο συμπλήρωσε για τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης: «Μαζικές απολύσεις για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση. Μια σειρά από εταιρίες προβαίνουν σε απαράδεκτες απολύσεις..
Οι εργοδότες αποφασίζουν μονομερώς για όλα».
Και κατέληξε: «Κλείνω με το θέμα του κατώτατου μισθού: Πρέπει να πάρετε ξεκάθαρη θέση. Λέτε ότι κάνουμε λαϊκισμό. Εμείς προχωρήσαμε με πολιτική βούληση τη διαδικασία. Νομοθετήσαμε για αύξηση 11% και κατάργηση του υποκατώτατου. Όταν λέγαμε και κάναμε αυτά δεν μας λέγατε λαϊκιστές. Κάνατε ρελάνς. Λέγατε 4% ανάπτυξη, 8% αύξηση του μισθού. Δεσμευτείτε ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό, όπως λέγατε, στο διπλάσιο της ανάπτυξης. Όποια κι αν είναι αυτή.
Σας ζητώ, επίσης, να λάβετε δέσμευση για το επίδομα μητέρας. Σωστή κίνηση κάνατε και για αυτό την στηρίξαμε. Όμως φέρατε απόφαση για κατάργηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στις εργαζόμενες μητέρες. Σας ζητώ να το πάρετε πίσω».