08/04/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 - 21:53

Κουμουτσάκος: «Δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι η είσοδος και η έξοδος σε αυτά θα γίνεται αυστηρά με κάρτα, ενώ το βράδυ θα κλείνουν 100% 

Σε διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά προχώρησε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη (13/2) ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

O αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι η είσοδος και η έξοδος σε αυτά θα γίνεται αυστηρά με κάρτα, ενώ το βράδυ θα κλείνουν 100%.

Θα αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου που μπορούν να επιστραφούν και για 25 ημέρες εκείνους που εισέρχονται στα νησιά, για να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνησή μας είχε το θάρρος και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να επιλυθεί το ζήτημα. Προφανώς δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Παράλληλα, απέδωσε τις αντιδράσεις στη μεταναστευτική κόπωση των νησιωτών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «σχιζοφρενική πολιτική που παραβιάζει τη λογική» σχετικά με τις αιτιάσεις περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυταρχικής κυβέρνησης.

Κάλεσε επίσης τους δημάρχους των νησιών να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση και σχολίασε ότι «το κοινό καλό είναι να υπάρξει καταλλαγή στα συνοριακά νησιά της χώρας. Είμαι βέβαιος, και θέλω να ενθαρρύνω τους τοπικούς άρχοντες να διακόψουν τις πολιτικές άρνησης, ότι θα βρεθεί κοινός τόπος διότι η έγνοιά μας είναι να είμαστε όλοι δίπλα για να εφαρμόσουμε μια μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών».

Επιπρόσθετα, ο Γ. Κουμουτσάκος περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, μιλώντας για τα 6 «Έψιλον».

1.Ενίσχυση ελέγχου συνόρων

2.Επιστροφές

3.Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου

4.Έλεγχος ΜΚΟ

5.Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές

6.Ευρώπη και διεθνοποίηση

«Και τα κλειστά κέντρα θα γίνουν και η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει διότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση των συνόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Έπρεπε να γίνει αυτή η εμβληματική κίνηση για να στείλουμε εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη λύση του προβλήματος», κατέληξε το κυβερνητικό στέλεχος.

Μοιραστείτε το: